Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'TRAŽIMO SVOJE'

Branitelji traže veće mirovine, ministar Medved ne želi ni čuti: 'To su neartikulirani zahtjevi'

Zadarski branitelji tvrde da ne žele tužiti državu, ali od svojih zahtjeva neće odustati

Iz Zadra na adrese Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja stižu novi zahtjevi za povišicama, ovaj put braniteljskih mirovina. Tijekom krize dva su puta braniteljima i još nekim skupinama umirovljenika primanja smanjivana po 10 posto.

Kad se stanje stabiliziralo, vraćen im je iznos jednog smanjenja, no za ono drugo ostali su trajno zakinuti pa sad traže korekciju mirovina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Činjenica je da se 2010. umanjila mirovina za 10 posto i da nemamo mogućnost traženja istih tih 10 posto, ali dajte nam mogućnost da dobijemo povrat jer puno branitelja nema mogućnost za život", kaže Matijaž Debeljak, hrvatski branitelj.

Tada su umanjene mirovine bile veće od 3500 tisuće kuna, no smanjenje je bilo trajno pa ni povrat nije obećan, niti je, tvrde u Ministarstvu branitelja, zakonski utemeljen

"Smatramo i tražimo da se to umanjenje hrvatskim braniteljima riješiti u duhu Ustava, Zakona o braniteljima, ali i presuda Međunarodnog suda za ljudska prava koji izrijekom kaže da je isključivo u domeni RH uređenje mirovina pa i povrata mirovina koje su umanjene nepravednim zakonom o umanjenju."

U drugom valu 2014. smanjene su za 10 posto mirovine veće od 5000 kuna. Tada je obećan povrat na puni iznos nakon oporavka ekonomije, što se i dogodilo 2017.

"To što se tiče za 2010., zastare tu nema. Tražimo legalno zakonskim putem jer zastare nema. Za 2014., a što se tiče 2014. vraćeno jest, djelomično je vraćeno", rekao je Dubravko Zrilić, povjerenik Podružnice hrvatskih branitelja SSSH Zadar.

Ministar branitelja kaže da zahtjev nema zakonsko uporište.

"Očito su ovdje ili nepoznavanje tematike ili neartikulirani zahtjevi. Ni gospodin Uranija ni gospodin Zrilić u tri godine nisu našli potrebito niti shodno obratiti se Ministarstvu branitelja i ponuditi svoje ideje kako bismo ih mogli razmotriti, a ne ovako istupajući s cijelim nizom netočnih informacija", govori ministarh hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Zadarski branitelji tvrde da ne žele tužiti državu, ali od svojih zahtjeva, kažu, neće odustati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!