Novosti / Hrvatska

REVOLT LIJEČNIKA

Zdravstvu prijeti kolaps? 'Kujundžić ili je u velikoj zabludi ili ne zna što mu je u sustavu'

Nezakonit broj prekovremenih sati ponukao je liječnike na reakciju i ona slijedi 1. prosinca

Na valu vruće jeseni, prosvjeda i traženja prava i povišica - i liječnici su u borbi za svoja. Pod sloganom "Hoću raditi zakonito" - ne žele raditi prekovremeno.

Prema podacima koje smo dobili od Ministarstva uprave, broj prekovremenih u zdravstvu u mandatu ministra Milana Kujundžića je narastao, a ako se takav rast nastavi, do kraja godine bit će čak 15 posto više prekovremenih. Ministar zdravstva komentirao je zahtjeve liječnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Županijskoj bolnici u Čakovcu bila je naša reporterka Leona Šiljeg, a otkrila je što namjeravaju poduzeti liječnici zbog ovog velikog broja prekovremenih sati. Za početak, počet će prikupljati potpise u nedjelju 1. prosinca, a prikupljanje će trajati dva mjeseca, do 1. veljače. Što nakon toga?

"Štrajk nije realna opcija i odmah moram opovrgnuti ministra Kujundžića i kazati da se ne radi o par nezadovoljnih pojedinaca. Ako to misli onda je u velikoj zabludi ili ne zna što mu se radi u sustavu. Riječ je o minimalno 60 posto liječnika, koji su kazali da će povući suglasnost", rekla je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata pa otkrila što nakon ovih 48 sati na tjedan, odnosno, kako će početi raditi:

"Radit ćemo po zakonu. To je osam sati na dan, 40 sati na tjedan, maksimalno 180 prekovremenih godišnje."

Nažalost, kvaliteta zdravstvene zaštite će se smanjiti.

"Da, bit će manje doktora, ali prioritet će imati hitni pacijenti, a sve što nije hitno, što nećemo stići odraditi, morat će objašnjavati vlasnici", naglasila je Čulinović-Čaić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!