Novosti / Hrvatska

Preventivni pregledi

Znate li kako se prepoznaje slabovidnost kod djece? Ako se rano otkrije izliječiva je u 90% slučajeva

Slabovidnost se u školskoj dobi prepoznaje kroz otežano čitanje, ali tada je za liječenje već kasno

Od početka godine svi četverogodišnjaci u Hrvatskoj pozivaju se na preventivne preglede ranog otkrivanja slabovidnosti. Jer, ako se rano otkrije, ona je izlječiva u više od 90 posto slučajeva. Bliži se kraj godine i kad se podvuče crta, od svih poslanih poziva na preglede se odazvalo tek nešto više od polovine roditelja. U bolnici Sveti Duh kažu kako je cilj 100 posto.

Sara ima četiri godine i puno prije polaska u školu, roditeljima je stigao poziv za preventivni pregled vida.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Odlučili smo se odmah odazvati. Tata nosi naočale i mislim da je ovo jako dobro. S nama su jako lijepo postupali. Bez primjedbi", rekla je Maja Klanfar, majka djevojčice.

Primjedbi nemaju ni drugi pacijenti jer pregled prođe za tren.

"Došli smo u bolnicu Sveti Duh na preventivni pregled očiju za dijete. Dobili smo poziv od Zavoda za javno zdravstvo. Prvi put smo ovdje, sve je u redu s pregledom bilo", izjavio je Dejan iz Zagreba.

"U principu ih na početku bude malo strah, ali vrlo brzo shvate da je taj pregled zapravo igra. Vrlo brzo se opuste jer pregled je potpuno bezbolan i nalikuje na dječju igru", objasnila je Ana Križanović, oftalmologinja u KB Sveti Duh.

Slabovidnost se u školskoj dobi prepoznaje kroz otežano čitanje, ali tada je za liječenje već kasno.

"Ambliopija, bolest zbog koje provodimo ovaj probir je najčešća bolest vida kod djece. Roditelji sam ne može prepoznati da je njegovo dijete slabovidno. Jako je važno da se slabovidnost otkrije s četiri godine života jer je mi možemo liječiti do djetetove sedme godine života", rekla je voditeljica referentnog centra u KB Sveti Duh Mirjana Bjeloš.

KB Sveti Duh je od 2015-te referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam, posebno se skrbi za prijevremeno rođenu djecu i njihov vid. Sve je počelo s pregledima u vrtićima. Pregledano je 16 000 djece i ustanovljeno da ih je 8% slabovidno.

"140 oftalmologa Hrvatske u 70 oftalmoloških institucija na cijelom teritoriju RH pregledava četverogodišnjake. Jednostavno nije lako organizirati bilo koji nacionalni preventivni program, a tome svjedoče i odazivi na njih", ustanovio je Mladen Bušić, ravnatelj KB Sveti Duh.

Na ovaj pregled kojim se otkriva i liječi slabovidnost na vrijeme, ove godine odazvao se svaki drugi roditelj.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!