Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Stigli rezultati!

Želimo neradnu nedjelju, a 70 posto Hrvata taj dan ide u šoping! Ipak, jedan drugi dan trošimo najviše

Želimo neradnu nedjelju, a 70 posto Hrvata taj dan ide u šoping! Ipak, jedan drugi dan trošimo najviše
shutterstock

Što je više članova u obitelji, to je i veća podrška zabrani rada nedjeljom

Jeste li znali da više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom (68 posto) i to 18 posto njih baš svaku nedjelju?

Majka dvoje djece Jasmina Rušak istaknula je kako je nedjelja dan za obitelj stoga joj je dobro došla odluka predsjednika Uprave KTC-a Ivice Katavića koji je odlučio da njegovi radnici neće raditi nedjeljom. Križevačka inicijativa ne bi trebala biti usamljena, dala je naslutiti Kolinda Grabar-Kitarović kad je u nedjelju primila predstavnike Hrvatskog saveza za nedjelju i podržala njihovu inicijativu uvođenja neradne nedjelje. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najavila je da će od resornih ministarstava tražiti razmatranje tog prijedloga i donošenje zakonskih rješenja koja će štititi radnika i pomagati obitelji. 

Marijana Petir, bivša europarlamentarka, istaknula je kako je nedjelja dan za obitelj. To je najčešći razlog za uvođenje neradne nedjelje, slaže se 82 posto građana. To su naveli u istraživanju u suradnji s agencijom Promocija plus u veljači ove godine, piše Novac.hr

"Kada je riječ o posljedicama po gospodarstvo, podaci Porezne uprave pokazuju da je promet najveći petkom, a ne nedjeljom, stoga nema opravdanih razloga da se rad trgovina nedjeljom ne regulira", pojasnila je Petir. 

Istraživanje je pokazalo i kako su veći zagovornici neradne nedjelje starijih dobnih skupina. S obzirom na obrazovanje, za slobodnu nedjelju su većinom srednje i nižeobrazovani. Također, zagovornici neradne nedjelje imaju i manja primanja. 

Više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom

Najviše su za neradnu nedjelju u Dalmaciji i Slavoniji. Velika je potpora u manjim naseljima. Također, što je veća obitelj, to je i veća podrška neradnoj nedjelji. 

Više od dvije trećine građana kupuje nedjeljom (68 posto) i to 18 posto svaku nedjelju. 

Početkom tjedna pozitivno su o ovoj inicijativi govorili  predsjednik SSSH Mladen Novosel, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca - Udruge trgovine Martin Evačić, član Upravnog odbora kutinske trgovačke tvrtke Lonia Drago Munjiza i član Uprave Peveca d.d. Marin Štenglin.

Rasprava o ovoj inicijativi se nastavlja, a trgovci sami mogu uvesti neradnu nedjelju pa se čini da je suvišno petljanje Vlade sa zabranama i ograničenjima. 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!