Ostani doma
Novosti / Hrvatska
u ponedjeljak štrajk

Pregovori sindikata i Vlade nastavljaju se u ponedjeljak: 'Treba nam još malo, očekujemo završetak'

Razgovaralo se više od šest sati

Predstavnici sindikata obrazovanja u štrajku došli su u nedjelju u 15 sati u Banske dvore na nastavak pregovora s Vladom i uoči sastanka poručili da je ključna riječ koja može zaustaviti štrajk - koeficijent. 

Iz zgrade Vlade izašli su oko 21:30 te samo kratko proučili - blizu smo, nastavljamo sutra.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Radi sutrašnjeg nastavka razgovora s predstavnicima sindikata u sustavu obrazovanja i znanosti, premijer Andrej Plenković otkazao je sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama COP 25 u Madridu.

Razgovori se nastavljaju u ponedjeljak!

"Danas smo zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor, nastavit ćemo sutra, kada očekujemo završetak. Dogovorili smo se da daljnje izjave ne dajemo", rekao je kratko po izlasku iz Vlade predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Dodao je tek da se u ponedjeljak štrajk nastavlja.

Premijer Plenković primio je čelnike sindikata te je njima dana nova ponuda. Vode se teški pregovori, ali i odvojene konzultacije uz česte pauze, javlja naš reporter.

"Čini se da sve i nije tako blizu kraju. Kako doznajemo, trenutno traju odvojene konzultacije: s jedne strane razgovaraju međusobno ministri, a s druge strane sindikati. Prosvjetari ne odustaju od koeficijenata, lvrsti su i složni. Neslužbeno se spominje da bi se moglo ići u smjeru koeficijenata po modelu 3+3, no pitanje kojom dinamikom", izvijestio je za RTL Danas Adrian De Vrgna.

Učenici bi se u klupe, teoretski, mogli vratiti u ponedjeljak, no samo ako do dogovora danas dođe. Također, neki sindikati smatraju da bi svaka odluka trebala pred članstvo, što znači nekoliko dana.

Postoji i mogućnost da Vlada zatraži sudsku zabranu štrajka, korak koji je dosad izbjegavala, što opet traje nekoliko dana.

 

Prema nekim neslužbenim informacijama početak sastanak je kasnio jer su sindikati od Vlade dobili novu ponudu o kojoj su morali najprije odraditi konzultacije.

Nakon konzultacija, sastanak je konačno počeo.

Kako javlja naš reporter Adrian De Vrgna, trenutno traju konzultacije, svi se konzultiraju o svemu, a sve bi moglo potrajati.

U Vladi su osim sindikata premijer Andrej Plenković, njegovi savjetnici Kusić i Fuchs te ministri Marić, Divjak i Malenica. 

Premijerovi savjetnici Zvonko Kusić i Radovan Fuchs uoči sastanka bili su optimistični.

"Tako dugo dok se razgovara se može postići dogovor. Pokušavaju se iznaći raznorazne varijante tako da svi budu zadovoljni koliko je to moguće, a glavna je stvar da se djeca vrate u škole i da se izađe iz nezavisne pozicije gdje se svi fousiramo na taj famozni keoficijent i koji je postao sveti gral, a siguran da postoji čitav niz mogućnosti da se vratiti dignitet", kazao je Fuchs.

Predsjednik sindikata Preporod, Željko Stipić poručio je da sindikate u ovih mjesec dana nitko nije uspio razjediniti te da ih sigurno neće ni danas poslijepodne.

"Sindikati su jedinstveni, vidjet ćemo što će Vlada ponuditi, nadam se da nisu zvali zbog nečega što us već ponudili. Vjerujem da će današnja ponuda biti nešto drugačija. Sindikati su se obvezali da se svaka ponuda koja dođe bude poslana na izjašnjavanje članstvu", rekao je Stipić.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kazao je da "vjeruju da Vlada ima ponudu za koju smatra da je dovoljno dobra da se učenici i učitelji u ponedjeljak vrate u klupe".

"Ključna riječ je koeficijent. Ključna riječ koja jedina u ovom momentu koja može zaustaviti štrajka", poručila je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

 

Hoće li konačno doći do dogovora?

Pregovori su nastavljeni nakon što je posljednja runda u petak završila je bez konkretnih rezultata. Čelnici sindikata na sastanku s Plenkovićem, kako su kazali, iznijeli su svoje zahtjeve od kojih ne namjeravaju odustati. 

Ministrica Blaženka Divjak je uoči sastanka poručila da zaostaci u školama iziskuju brza i hrabra rješenja te apelirala na sve sudionike da danas bude dan konačnog dogovora.

U petak je bilo objavljeno da je 90 posto prosvjetnih radnika na sindikalnom referendumu odbilo Vladinu ponudu o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Protiv Vladine ponude bilo je 95,26 posto izašlih u osnovnim i 88,93 posto u srednjim školama.

 

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!