Ostani doma
Novosti / Hrvatska
Prekida li se štrajk u školama?

Završio sastanak u Vladi: Dio sindikata protiv izjašnjavanja članova o sporazumu, Preporod 'za'

U tijeku je nova runda pregovora Vlade i prosvjetnih sindikata koji traže povećanje koeficijenta za 6,11 posto

Škole su i dalje u štrajku, a predstavnici sindikata u sustavu obrazovanja u popodnevnim su satima opet došli u Vladu kako bi pregovarali o plaćama, odnosno koeficijentima na čemu prosvjetari inzistiraju.

Šef srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec u nedjelju je po završetku pregovora izjavio kako završetak očekuju danas. Sindikati, podsjetimo, traže povećanje koeficijenata od 6,11 posto. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učitaj nove događaje ()

Oko 16 sati završio je sastanak u Vladi

Oko 16 sati završio je sastanak u Banskim dvorima predstavnika Vlade i prosvjetnih sindikata. 

Mihalinec: Neće biti potrebno izjašnjavanje članstva o Vladinoj ponudi

Predsjednik  Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec u ponedjeljak je izjavio da neće biti potrebno izjašnjavanje nastavnog osoblja o prihvaćanju Vladine ponude i prekidu štrajka u školama

"Sindikalna tijela donose odluke i o tome ćemo izvijestiti premijera", izjavio je Mihalinec uoči sastanka predstavnika prosvjetnih sindikata i Vlade.

U medijima se nagađa da je Vlada ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto u 2020. te dva posto u 2021. godini, no Mihalinec je to odbio potvrditi.

"Hoće li sutra biti nastave u školama, znat ćemo nakon razgovora", rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja. Sa strane Vlade na sastanku sudjeluju premijer Andrej Plenković, njegov savjetnik Zvonko Kusić, te ministri Ivan Malenica, Blaženka Divjak i Josip Aladrović.

Dolazak sindikalista i ministara na sastanak pogledajte u našoj GALERIJI

Stipić: Članovi Preporoda će glasovati o sporazumu

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić po ulasku na Vladu kazao da je Glavno vijeće njihova sindikata sa 16 glasova za i 5 protiv donijelo odluku da se članstvu na izjašnjavanje ponudi sporazum koji će Vlada danas staviti na stol. 

Dodao je da se članstvo danas izjašnjava o Temeljnom kolektivnom ugovoru prema kojem bi rast osnovice bio 2+2+2. "Izjašnjavanje ide u smjeru da i Preporod potpiše TKU", kazao je Stipić te dodao kako očekuje da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni i da će i to biti dio današpnjeg paketa. 

Kusić se nada brzom rješenju i prekidu štrajka

Posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić u ponedjeljak je, uoči nastavka pregovora prosvjetnih sindikata s predstavnicima Vlade, izjavio kako se nada da će se danas ponuditi rješenje koje će prekinuti štrajk u školama.

"Ja se nadam brzom rješenju", izjavio je Kusić novinarima ispred Banskih dvora. Rekao je i kako se nada da će sutra početi nastava u školama, iako ne zna je li to tehnički moguće. Kusić je odbio komentirati poziciju ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, rekavši da to ovisi o premijeru.

Članovi Sindikata Preporod glasat će o sporazumu s Vladom. Mihalinec: 'Odluku će donijeti za to ovlaštena tijela'

Iz Sindikata Preporod poslali su priopćenje kojim su najavili da će se njegovi članovi izjašnjavati o sporazumu s Vladom. "Članovi Glavnog vijeća Sindikata Preporod danas su donijeli odluku kako je nužno provesti izjašnjavanje članstva prije donošenja odluke o prihvaćanju sporazuma koji je Vlada RH 01. prosinca ponudila sindikatima", stoji u priopćenju predsjednice Glavnog vijeća Sindikata Preporod Gordane Kovač Bluha

Šef Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na ulasku na sastanak rekao je da će odluku o sporazumu donijeti za to ovlaštena tijela bez izjašnjavanja članstva. O tome kakva će biti odluka i prekida li se štrajk govorit će nakon sastanka. 

Divjak: 'Očekujem da učenici sutra budu u razredu'

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak ušla je u Vladu nešto prije početka sastanka koji počinje u 14:30 sati. 

"Učitelji su se očito izborili za koeficijente, a ja očekujem da učenici sutra budu u razredu", poručila je Divjak. 

Plenković ipak ponudio rast koeficijenata

Vlada će udovoljiti zahtjevima provjetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 posto, javlja Jutarnji list.

Tu će povišicu kroz koeficijente dobiti samo nastavno osoblje - učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama – i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Više pročitajte OVDJE 

Sastaje se vrh HDZ-a

Uoči sastanka sa sindikatima koji je zakazan za danas u 14.30 sati u Banskim dvorima, sastat će se vodstvo HDZ-a u stranci. Dolazi i predsjednik Andrej Plenković.  HDZ danas u 19 sati održava zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.  

Ribić: 'Nova ponuda neće na izjašnjavanje pred članstvo'

Čelnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić za televiziju N1 izjavio je da novu Vladinu ponudu sindikati neće dati na izjašnjavanje članstvu jer se ono izjasnilo da neće pristati ni na kakvu drugu ponudu osim povećanja koeficijenata, već će o novoj ponudi odlučivati sindikalna tijela.

Mihalinec: 'Danas bi sve moglo završiti'

Šef Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec izjavio je nakon sastanka koji je završio kasno u nedjelju navečer kako bi danas pregovori mogli i završiti

"Zaključili da trebamo još malo vremena za razgovor, nastavit ćemo sutra, kada očekujemo završetak. Dogovorili smo se da daljnje izjave ne dajemo", rekao je kratko po izlasku iz Vlade Branimir Mihalinec.

Da je situacija krajnje ozbiljna, pokazao je i premijer Plenković koji je otkazao sudjelovanje na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Madridu kako bi sa sindikatima mogao sjesti za stol.

Učitaj prethodne događaje

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!