Ostani doma
Novosti / Hrvatska

TEŠKI PREGOVORI U BANSKIM DVORIMA

Plenković: Postignut je kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka u školama!

Plenković: Postignut je kompromis koji od sutra ujutro omogućuje prekid štrajka u školama!
RTL.hr

Postignut je kompromis koji omogućuje prekid štrajka od sutra ujutro, rekao je Plenković

U Banskim dvorima završio je sastanak sindikalista i predstavnika Vlade o sporazumu kojim bi se trebao prekinuti najduži štrajk u hrvatskim školama koji traje 36 dana. 

Premijer Andrej Plenković na početku konferencije za medije rekao je da je postignut "kvalitetan kompromis" s prosvjetnim sindikatima koji omogućuje "prekid štrajka od sutra ujutro".

Trokorak u povećanju koeficijenata

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sada smo ponudili i sindikati su prihvatili da se u kontekstu povećanja koeficijenta napravi trokorak: od 1. prosinca ove godine povećava se koeficijenta za 3 posto, za dodatnih 1 posto će biti 1. lipnja 2020. Na taj ćemo način u 2020. doći do povećanja od 4 posto. Konačno, dodatnih 2 posto će biti isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine", kazao je Plenković. 

VEZANI ČLANCI

"U četvrtak se mijenja uredba o koeficijentima gdje ćemo definirati ovo o čemu govorio", kazao je Plenković i dodao da će na drugi način definirati povećanje plaća nenastavnom osoblju. "Kroz uredbu o koeficijentima ćemo riješiti i položaj tajnika, računovođa i ravnatelja", kazao je Plenković. 

"Želimo riješiti i neka pritanja koja nisu samo materijalna. Ono što želimo je usvojiti Akcijski plan protiv nasilja u školama te riješiti kroz promjene zakona o prosvjetnoj inspekciji i problem anonimnih prijava koje izazivaju dosta negovodavanja i problema za brojne nastavnike", kazao je Plenković.

Mihalinec: 'Postigli smo konačni cilj koji smo postavili na početku'

Predsjednik sindikata Branimir Mihalinec je kazao da su konačno definirali kompromisno rješenje.

"Ovo je dobro, kompromisno rješenje, kojim smo postigli konačni cilj koji smo postavili na početku - a to je zaostajanje plaća od 6,11 posto koje smo razlomili u tri koraka. I konačni cilj će biti realiziran za godnu i mjesec dana. Time smo ispunili naše ciljeve i zato su tijela sindikata mogla mirno prihvatiti takvu odluku", kazao je Mihalinec te dodao da su dogovorili i povećanja plaća kroz dodatke za nenastavno osoblje. 

"Prihvaćanjem takvog sporazuma sindikati Vladi jamče socijalni mir u sustavu odgoja i obrazovanja", kazao je Mihalinec. "Mogu najaviti da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na svoja radna mjesta i svi odrađuju svoj posao", rekao je Mihalinec. 

"Mi smo naš posao odradili i zadovoljni smo što smo našli kompromisno rješenje", kazao je Mihalinec. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!