Novosti / Hrvatska

Aktiviralo se klizište u Zagrebu

Obilne kiše donijele su nove probleme: 'Ne spavamo danima ni noćima jer bi se mogli otklizati'

Iz Grada Zagreba kažu kako je to privatna nekretnina te oni ne mogu sanirati klizište

Klizišta i odroni posljednjih godina u Hrvatskoj stvaraju sve više problema. U strahu od urušavanja doma je i jedna zagrebačka obitelj. Za sve krive vlasnika susjedne parcele, a on pak odgovornost prebacuje na njih. O njihovu problemu izvještavao je RTL-ov istraživački magazin Potraga prije godinu dana. Reporterka RTL-a Danas, Zorana Čičak Kulić, provjerila je što se promijenilo.

Obilne kiše donijele su i nove problem obitelji Turudić. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Pojavile su se pukotine duboke sada već i po metar i to na našem dijelu i otklizao se ovaj dio brda gdje je napravljen usjek", rekla je Bernarda Turudić iz Zagreba. 

Kaže, već godinama strahuju da će se klizište aktivirati te da će im se kuća urušiti.

"Grozno se osjećamo, ne spavamo danima ni noćima jer brinemo se da bi se svi skupa mogli otklizati", kazala je Pavica Turudić.

Za sve krive vlasnika susjedne parcele koji je, kako tvrde, posjekao stabla i sve ih doveo u opasnost.

"Nitko se Gradu nije javio sa zahtjevom za sanacijom"

"On je prošle godine sve posjekao, doveo bagere i oni su sjekli i ravnali. Javljali smo se na sve instutucije ali nitko nam nije pomogao", rekla je Pavica.

Riječ je o starom klizištu ukupne površine od 35.000 četvornih metara u čijem se donjem dijelu nalazi sporna parcela. Iz nadležnog gradskog ureda kažu - nije se postupalo prema pravilima struke.

"Nitko se Gradu nije javio za zahtjevom da bi radio sanaciju klizišta. Došlo je do građevinskih radova i zasjecanja nožice padine i bilo je jasno da će doći do aktiviranja pomaka kada budu obilnije kiše ili snijeg", kazao je voditelj Odjela za geotehnički katastar Grada Zagreba, Goran Mazija.

Vlasnik sporne parcele pred naše kamere ni ovaj put nije htio. Ponavlja da je napravio nužnu sanaciju svoga zemljišta koje je uništavano fekalijama koje je obitelj Turudić godinama tu ilegalo ispuštala.

Potrebna je hitna sanacija

Turudići odgovornima smatraju i nadležne institucije.

"Tražimo od instutcija koje nisu na vrijeme zaustavile te radove da naprave potporni zid i osigura ovo područje aktivnog klizišta", rekla je Bernarda. 

Iz Grada kažu da je o riječ zemljištu koje nije u njihovoj nadležnosti.

"Grad Zagreb nema ingerencije prema privatnim nekretninama i ne možemo sanirati klizišta koja su u privatnom vlasništvu", kazao je Mazija. 

Poručuju da je potrebna hitna sanacija, a tko će je napraviti, morat će odlučiti sud. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!