Novosti / Hrvatska

štrajk prosvjetara

Divjak: 'Riječ je o dobroj ponudi, prosječna plaća učitelja za godinu dana bit će 8000 kuna'

Divjak: 'Riječ je o dobroj ponudi, prosječna plaća učitelja za godinu dana bit će 8000 kuna'
Igor Kralj/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora uvjeren je kako bi se sve postiglo i bez štrajka prosvjetara

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak je dobrom ponudom i kvalitetnim kompromisom ocijenila dogovor Vlade i prosvjetnih sindikata kojim je prekinut štrajk u školama, a vjeruje da će škole uspješno nadoknaditi vrijeme koje je izgubljeno za vrijeme štrajka.

Prosječna plaća prosvjetara za godinu dana oko 8000 kuna

"Radi se o dobroj ponudi i kvalitetnom kompromisu. I ono što je važno je da se u ovoj ponudi i sporazumu prepoznaje povećana složenost poslova učitelja i nastavnika, ali i da se cijeli sustav uravnotežuje, dakle u obzir se uzima i povećanje plaća za nenastavno osoblje", izjavila je ministrica Divjak za HRT-ov Dnevnik.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Očekuje da će sukladno ovom dogovoru - koji jamči 3-postotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine te još 1-postotno od 1. lipnja 2020, dok će dodatnih 2 posto biti isplaćeno od 1. siječnja 2021.- za godinu dana učiteljima i nastavnicima plaća biti povećana za otprilike 800 do 900 kuna, što uključuje i rast osnovice i porast koeficijenata. 

To bi, rekla je Divjak, u konačnici značilo da će prosječna plaća učitelja i nastavnika za oko godinu, godinu i mjesec dana biti oko 8000 kuna. Naglasila je kako povećanje koeficijenata složenosti poslova u prvi plan stavlja i činjenicu da obrazovna reforma povećava složenost poslova, a s druge strane adresira se i dugogodišnje zaostajanje koje je postojalo vezano za koeficijente.

"Mislim da je to ponuda koju bi trebalo objeručke prihvatiti", odgovorila je ministrica na pitanje misli li da će svi učitelji i nastavnici biti zadovoljni postignutim dogovorom.

Divjak je uvjerena da će, sukladno već izrađenim uputama i novim elementima koji će se utvrditi, u školama uspješno nadoknaditi vrijeme izgubljeno u štrajku.

Dani provedeni u štrajku će se platiti 

"Ono što je najvažnije je da će se dani provedeni u štrajku platiti, ali jednako tako, kao što su i sindikati istaknuli, radi se i o moralnoj obvezi da se ta nadoknada provede. Ona je provediva na način da se jedan dio praznika zapravo upotrijebi za nastavne dane, jedan dio nenastavnih dana i da se za oko tjedan dana produži školska godina. Na taj način ćemo ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 za maturante", poručila je.

Naglasila je kako će se nadoknade biti realizirane u sklopu redovitog radnog vremena, a vjeruje i da će sukladno planu i maturantima omogućiti da što kvalitetnije završe srednju školu.

"Imamo određenih elemenata koje moramo promijeniti, ali mislim da ćemo uz zalaganje svih, a sad je vrijeme da pokažemo da su nam učenici, u ovom slučaju maturanti u fokusu, sve to stići", istaknula je Divjak.

Ne vidi svoju odgovornost za ovaj najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti, već se prije svega smatra odgovornom što se nakon nekoliko desetljeća konačno krenulo u sveobuhvatnu reformu obrazovanja, s naglaskom na promjenu kurikuluma i načina rada u školama.

Promjena društvenog statusa i rast ugleda učitelja   

"Promjena društvenog statusa i rast ugleda učitelja u društvu je dio tog procesa i u ovom trenutku možemo reći da ovo što smo danas dogovorili sa sindikatima sigurno u tom smjeru doprinosi i reformskim procesima", ustvrdila je.

Oporbene prozivke i zahtjeve za njenom smjenom nazvala je klasičnim jeftinim politikantstvom, "jer u vrijeme kada imamo velike promjene u obrazovnom procesu, kada za vrijeme štrajka trebamo više brinuti o učenicima i učiteljima, onda se skupljaju jeftini politički bodovi".

"Mislim da to stvarno ne bismo smjeli, mi bismo stvarno morali imati dobar konsenzus oko toga da nam je obrazovna reforma nužna i da svi radimo u smjeru da se to i postigne", zaključila je ministrica.

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavio je u ponedjeljak kako je s obrazovnim sindikatima "postignut određeni kompromis" koji je očuvao financijsku stabilnost za 2020. godinu, a poručio je i kako je najvažnije da učenici budu u školama.

''Važno je da djecu idu u školu''

''Zaključak na sjednici Predsjedništva HDZ-a koji smo imali tijekom popodneva bio je jedinstven u smislu da je važno da se djeca vrate u školu i da je postignut određeni kompromis koji je očuvao financijsku stabilnost za 2020. godinu. Obrazovanje jest prioritet i ta povišica vjerujem da bi ionako došla profesorima, učiteljima i nastavnicima. To je sada jedno rješenje koje može zadovoljiti sve'', rekao je Jandroković novinarima uoči početka sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke.

Najvažnije je, kaže, da učenici budu u školama. Vlada i sindikati dogovorili su ranije danas tripostotno povećanje koeficijenta od 1. prosinca ove godine , te još 1-postotno od 1. lipnja 2020. Dodatnih 2 posto bit će isplaćeno od 1. siječnja 2021. godine. Jandroković ne misli da je taj dogovor Vladin poraz.

''Ne mislim da je poraz jer je bilo važno da djeca idu u školu. To je zaista najvažnije u ovoj situaciji. Fiskalno smo očuvali plan koji smo imali za 2020. godinu, a ova zadnja dva posto idu u 2021. godinu”, rekao je novinarima.

S obzirom na to da je obrazovanje prioritet vjeruje, kaže, da bi se sve to postiglo i bez štrajka prosvjetara. Smatra i da se to trebalo napraviti bez pritiska koji je išao prema djeci i roditeljima, a dogovor bi se, drži, postigao i bez toga.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!