Ostani doma
Novosti / Hrvatska

gordan maras

'Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi. 10 kuna za svaku fritulu ide za - mito'

'Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi. 10 kuna za svaku fritulu ide za - mito'
Sanjin Strukic/PIXSELL

Maras je od DORH-a i Uskoka zatražio da utvrde je li postupak dodjeljivanja koncesije u skladu sa zakonom

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u utorak je poručio kako Zagreb ima najkorumpiraniji Advent u Europi zbog namještanja poslova za štandove i kućice na toj manifestaciji, a zbog čega traži da se za buduća događanja u gradu regulira prostor, raspiše natječaj te osigura da profit ostvare grad i ugostitelji, a ne privatnici.

 "Potrebno je raspisati mjesta na kojima će biti kućice i ponuditi ih na javno nadmetanje, da se ljudi koji tamo rade mogu nadmetati, iznajmiti te kućice i pošteno zaraditi svoj novac te da od Adventa i Zagreb i Zagrepčani imaju puno više koristi nego što imaju sada", rekao je Maras na konferenciji za novinare.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

 Ocijenio je da Zagreb zbog namještanja poslova ima najkorumpiraniji Advent u Europi, da grad svake godine u mjesec dana izgubi između 11 i 12 milijuna kuna koje završe u privatnim džepovima.

 Problem je demonstrirao na fritulama koje se mogu kupiti gotovo na svim štandovima i kućicama po cijeni od 20 kuna, od čega dvije ili tri kune odu na trošak marerijala, isto toliko na rad te isti iznos i na potrošni materijal i kućicu koju plaća koncesionar.

Deset kuna od fitula ode na korupciju  

 "Ostalih 10 kuna za svaku fritulu ode na trošak korupcije, odnosno umjesto u gradskoj blagajni završi u džepovima interesnih skupina povezanih s gradonačelnikom", poručio je Maras. Zanima ga kako to da se ugovori s najmoprimcima za kućice potpisuju mjesecima prije nego što su od grada dobili dopuštenje i koncesiju za prostor, te kako to da se iz godine u godinu pojavljuju isti koncesionari.

 Od DORH-a i Uskoka zatražio je da utvrde je li postupak dodjeljivanja koncesije u skladu sa zakonom. Traži i izvide o tome koliko je novca Zagreb izgubio na taj način, gdje su novci završili te ispitivanje financijskih izvještaja tih tvrtki da bi se vidjelo kako je moguće da uz niski najam i velike dobiti koje im plaćaju ugostitelji godinu završavaju oko nule, odnosno samo s pet ili 10 tisuća kuna profita. 

 "Sramotno je da se baš u blagdansko vrijeme događa jedan od najvećih korupcijskih skandala gradske uprave. Ovo je po meni dokaz na koji način Grad funkcionira i mi očekujemo odgovore vrlo brzo, ali nažalost mislim da se tu mnogo stvari ne može popraviti, nego da Zagreb i njegova uprava trebaju doživjeti reset", istaknuo je Maras. 

Predsjednica bi odavno nosila kolače po Remetincu da pravosuđe funkcionira

 Prozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da svojim pokroviteljstvom Adventa "amenuje" takvo ponašanje, istaknuvši kako bi ona "već odavno nosila kolače po Remetincu da pravosuđe funkcionira".

 SDP-ov zastupnik u Gradskoj skupštini Matej Mišić istaknuo je da u drugim hrvatskim gradovima ne postoji takav način funkcioniranja, te da gradovi po jednoj kućici zarađuju znatno više, poput Splita koji na 19 kućica u gradski proračun uprihodi više nego Zagreb na njih 228. 

 Najavio je kako će od gradonačelnika Bandića tražiti izvještaj o cjelokupnom Adventu, financijskoj slici, kriterijima putem kojih su dodjeljivane kućice određenim zakupcima koji su ih nakon toga davali u podzakup, kao i očitovanje zbog čega ostali gradovi dodjeljuju kućice izravno osobama koje drže i rade na tim kućicama, dok financijsku korist od kućica u Zagrebu imaju pojedinci povezani s gradonačelnikom.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!