Novosti / Hrvatska

70. rođendan NATO-a

Premijer Plenković u Londonu na NATO summitu: Susrest će se s kraljicom i premijerom Johnsonom

NATO summit u Londonu prati RTL-ova reporterka Leona Šiljeg

Premijer Plenković otputovao je u London na summit NATO-a gdje će predstavnici 29 zemalja članica obilježiti 70.-u obljetnicu Saveza. Glavna tema ovog okupljanja bit će rasprava o pravednoj raspodjeli obrambenih troškova. 

Cilj o izdvajanju dva ili više posto BDP-a za obranu ispunjava tek 9 članica. To najviše smeta američkog predsjednika Trumpa koji tvrdi da je sav teret saveza na SAD-u. Dodatno ga je razljutila i izjava francuskog predsjednika Macrona o tome kako je NATO klinički mrtav.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To je jako, jako zločesta izjava koja se odnosi na 28 država članica, uključujući i njih, 28. Mislim da nitko ne treba NATO više od Francuske. Zbog toga smatram da Francuska ovakvom izjavom čini, za sebe,vrlo opasan korak", rekao je američki predsjednik Donald Trump

NATO summit u Londonu prati RTL-ova reporterka Leona Šiljeg.

Stigli su i hrvatski izaslanici premijer Plenković te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Danas je prva večer ovog summita.

NATO obilježava i svoj 70. rođendan. 

Tri zemlje članice koje stvaraju potencijalne probleme su SAD, Francuska i Turska. Ono što je važno za Hrvatsku je to da će predstaviti akcijski plan kako do 2024. izdvajati dva posto za obranu, to je gotovo 9.5 milijardi kuna. 

"Mi smo Vlada koja je osigurala zdrav rast, mi se nismo zaduživali kao Vlade prije nas, naprotiv. Želimo riješiti puno tih problema ekonomske tranzicije, imati sv ojevrsnu čistu situaciju i fokusirati se na razvoj hrvatskoj gospodarstva i stvarati modernu vojsku koja je interoperabilna sa našim saveznicima", kazao je premijer RH Andrej Plenković.

Nakon svečanog prijema večeras kod kraljice Elizabete, slijedi i prijem kod premijera Borisa Johnsona, s njim će se susresti Plenković. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!