Novosti / Hrvatska

Prvi u državi

Omiljeni kardinal posmrtno odlikovan prvim Veleredom Franje Tuđmana s lentom i Danicom

Prvi u samostalnoj Hrvatskoj i najomiljeniji hrvatski nadbiskup uvijek je pozivao na ljubav i oprost

U povodu 20. godišnjice smrti prvoga hrvatskog predsjednika, kako je jučer potvrdio premijer Andrej Plenković, prvim Veleredom Franje Tuđmana s lentom i Danicom posmrtno će biti odlikovan kardinal Franjo Kuharić. Tko je bio omiljeni kardinal ili, kako ga je narod znao nazivati, hrvatski papa Ivan Pavao Drugi?

Prvi u samostalnoj državi i najomiljeniji hrvatski kardinal uvijek je pozivao na ljubav i oprost.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je materijalna ruševina, ali mi želimo da se ne dogodi ruševina u dušama. Da vjernici i na ruševinama svojih crkava sačuvaju čistu dušu od svake mržnje i od svake želje za osvetom", izjavio je pokojni kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački.

Kako je vjernicima propovijedao, tako je i živio. Rođen je u Pribiću nedaleko od Krašića kao najmlađe od 13-ero djece. Svojeg se strica s ljubavlju i ponosom prisjeća umirovljena stomatologinja Ljerka Obrovac:

"Najviše je uživao u prirodi. Kad bi dolazio u Pribić, uvijek bi prije nazvao i rekao: 'Došao bih malo kući'. Svuda je išao na biciklu. Cijeli je život živio skromno."

"Ja kažem: 'Časna, što mu treba, recite mi.' Pa kupite mu košulje. Kupili smo košulje i kako su oni skidali kragnu da im ne smeta kod kolara, časna kaže: 'Preuzvišeni, dajte mi one košulje da vam kragne skinem', a on kaže: 'Koje košulje?'  Već ih je on darovao  nekome", ispričala je Ljerka Obrovac, nećakinja Franje Kuharića.

Vjeru je upijao na ovim klupama crkve u Pribiću gdje je znao i zaspati jer je njegova majka dugo molila. I kad je postao kardinal, u nju je dolazio barem jednom godišnje. Svećenik se prisjetio kako je jedne prilike u susjednoj župi pala skela, a skupa s njom i on i radnici.

"Kardinal ode u drugu sobu i donese dva svežnja novčanica i kaže: 'To daj ljudima koji su stradali.' Ja sam ostao iznenađen", rekao je Stjepan Dijaneš, župnik Župe Pribić i Žumberak.

Dio kardinalovih osobnih stvari i dalje je Pribiću, u kući njegova nećaka Alojza Kuharića. Među njima su njegova biskupska reverenda i crni sako koji je dobio od rudara u Bosni.

Tu je i kofer s kojim je proputovao gotovo cijeli svijet te pisaći stroj na kojem je pisao propovijedi. Njegova obitelj voljela bi kad bi jednoga dana postajao njegov muzej. Ali, skromno, kako su naučili u obitelji, razumiju zašto do toga još nije došlo.

Franjo je odavno osvojio srca vjernika. Složni su da je zaslužio odlikovanje.

"Da, baš bi on trebao biti odlikovan Veleredom Franje Tuđmana sa lentom", izjavio je Ivica Glavinić iz Rijeke.

"On je bio dobri duh naše Crkve i nekako, u narodu su ga prihvatili kao Ivana Pavla II.", kazao je Matija Škvorc, voditelj Katedralnog zbora.

Njegova obitelj zna kako bi, da je živ, omiljeni kardinal reagirao na ovakvo priznanje.

"On bi vjerojatno rekao:'Imate vi još ljudi koji su to zaslužili. Dajte vi to njima'", rekla je Ljerka Obrovac.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!