Novosti / Hrvatska

NOVO UPOZORENJE

Pripazite na ova tri proizvoda! Povučeni su s tržišta zbog opasnosti za ljudsko zdravlje

Pripazite na ova tri proizvoda! Povučeni su s tržišta zbog opasnosti za ljudsko zdravlje
Pixabay

Ove godine s tržišta je povučeno 47 proizvoda, a prošle 62 proizvoda

Ovoga su tjedna s hrvatskog tržišta povučena tri prehrambena proizvoda koja su potencijalno opasna za zdravlje.

Prvi na popisu je maslac od povrća Aseeel, podrijetlom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji dolazi u pakiranju od jednog kilograma. U maslacu su pronađene povećane količine masnih kiselina. Proizvod su na tržište plasirale "Middle East Trgovine" iz Zagreba.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sljedeći proizvod je konzervirana tuna turskog proizvođača koju na tržište stavlja Mesna industrija "Braća Pivac". Radi se o komadima tune u biljnom ulju koja sadrži povećane količine histamina, što može izazvati alergijske reakcije.

Usitnjene sjemenke lana u pakiranju od 200 grama proizvođača Alnatura treći je proizvod koji je uklonjen s polica ovoga tjedna. U sjemenkama je pronađena povećana količina cijanovodične kiseline. Proizvod distribuira tvrtka Müller.

Od početka godine s tržišta je povučeno 47 proizvoda, o čemu su građani obaviješteni putem web stranica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, a prošle godine radilo se o 62 proizvoda.

"Prema vrstama opasnosti utvrđeno je da se najveći broj slučajeva u tekućoj godini odnosio na kemijske opasnosti (18) te na one mikrobiološke (17), dok su u samo dva slučaja utvrđena strana tijela u hrani, a u 10 slučajeva u pitanju su bile takozvane ostale opasnosti", rekli su iz Ministarstva poljoprivrede za Slobodnu Dalmaciju.

Iako veći trgovci imaju sustav samokontrole kojim analiziraju velik dio proizvoda prije nego što ga stave na police, uvijek može doći do propusta.

Na pitanje hoće li nadzori veterinarskih i sanitarnih inspektora biti učestaliji uoči blagdana, Državni inspektorat je za Slobodnu Dalmaciju podsjetio kako je važan kriterij sigurnosti proizvoda podrijetlo hrane, odnosno provjera dolazi li hrana iz odobrenih objekata u kojima je proizvedena u skladu s propisima o hrani, te da u toplijem vremenskom razdoblju kvarljiva roba s mikrobiološkog stajališta predstavlja veći rizik.

"Hrana za koju se sljedivošću ne može utvrditi pouzdano podrijetlo smatra se zdravstveno neispravnom i inspekcija zabranjuje promet takve hrane i naređuje neškodljivo zbrinjavanje."

Iz Državnog inspektorata dodaju i da Sektor za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane kontinuirano provodi i ciljane inspekcijske nadzore u maloprodajnim objektima, odnosno mesnicama na području Republike Hrvatske.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!