Novosti / Hrvatska

PROSVJED PRED SKUPŠTINOM

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'
RTL / PIXSELL

Na pitanje kako komentira prosvjed gradonačelnik Milan Bandić je odvratio: odgovorio: 'Demokracija je'

Zastupnik Zelene liste u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Nenad Matić rekao je da će odluka o poskupljenju odvoza otpada proći na skupštinskoj sjednici zato što je uvjetovana zakonskim propisima i jer ekološko postupanje s otpadom košta, ali smatra da nije dobro da košta sve jednako.

"Nije dobro da košta sve jednako, odnosno da se ne kažnjavaju oni koji ne odvajaju u odnosu na one koji se savjesno ponašaju i već na kućnom pragu odvajaju otpad i odnose ga u reciklažno dvorište", rekao je Matić novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine na čijem je dnevnom redu odluka o poskupljenju računa za odvoz otpada. 

Podsjetio je kako je Zelena lista prije tri godine predlagala uvođenje "ekološke kartice", gdje bi se fiksni dio umanjivao onim građanima koji bi otpad odnosili u reciklažna dvorišta.

"Primjerice, ako imate račun od 150 kuna, on vam se umanjuje za ono što predate u reciklažno dvorište. S tim više Čistoća nema toliko posla, a to je vrijedna sirovina koju prodaju i na njoj zarađuju", objasnio je. 

Na pitanje je li u redu da svi Zagrepčani imaju isti fiksni iznos cijene odvoza otpada, Matić je odgovorio kako se takva odluka mora, na žalost, donijeti "jer smo u ovoj fazi u kojoj jesmo".

"Imali smo promijenu četiri ministra u pet godina, svi su mijenjali strategije. Što se gospodarenja otpada tiče kasnimo i lovimo rok da 2020. sustignemo 50 posto odvajanja. Mjere koje se donose su nužno zlo, vjerujem da će se kroz dva-tri mjeseca računi smanjiti sukladno tome kako će se građani ponašati", rekao je Matić.

Upitan je li krivica u Čistoći, s obzirom da je i gradonačelnik Milan Bandić priznao da tamo postoje problemi, Matić je odgovorio da Bandić rukovodi Čistoćom i Holdingom, a gradski zastupnici nemaju uvid u njihovo poslovanje, ali vide da pojedina reciklažna dvorišta i zeleni otoci imaju previše smeća.

"Primijetio sam da postoje i specijalizirane ekipe koje uzimaju otpad od plastike. To ostane neuređeno, a komunalno redarstvo ili policija ne djeluju", istaknuo je Matić. 

Poskupljenjem odvoza će se privemeno sanirati situacija u Čistoći i financiranje, ali dugoročno se mora donijeti odluka da varijabilni dio troškova bude što veći, a odvoz otpada naplaćuje prema ponašanju kućanstava.

'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

Zbog kaosa sa smećem u Zagrebu i poskupljenja odvoza otpada, ali i kao još jedan prosvjed upozorenja protiv GUP-a (Generalnog urbanističkog plana), ispred zagrebačke Gradske skupštine uoči sjednice prosvjedovalo je 70-ak građana i građanki Zagreba, koji su poručili: 'Dosta je Bandićeve samovolje i njegova šikaniranja građana Zagreba!'

"Nama smeće, a njima Manhattan?! Dosta je!"; "Zagreb: Europska prijestolnica smeća"; "Spriječimo krah metropole, smeće je za lopove. Zajedno protiv zagrebačkog i svih centara za smeće"; "Gdje je USKOK?" - samo su neki od transparenata uz znakove ''STOP'', kojima su prosvjednici uz zviždaljke i bubnjeve dočekivali zastupnike i zastupnice koji su dolazili na sjednicu Gradske skupštine. 

Svaki put kada bi dolazio netko od Bandićevih suradnika i suradnica čulo se glasno negodovanje, a glasan doček priuštili su i gradonačelniku. On je bez riječi prošao pored njiha, a kasnije na pitanje kako komentira prosvjed, odvratio je: "Demokracija je".

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgodio je prošloga tjedna raspravu o GUP-u, koja je trebala biti jedna od točaka dnevnog reda današnje sjednice, za početak veljače, ali Zelena akcija, Pravo na grad, udruga Siget, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik (UZOR) i današnjim prosvjedom nastojali su upozoriti na štetne izmjene GUP-a koje gura aktualna gradska vlast, a koje nemaju ni podršku građana i Vijeća gradskih četvrti, niti struke.

Građanske i strukovne udruge i udruženja traže odbacivanje Bandićeva GUP-a i obustavu njegova donošenja te izradu sasvim novog i pravednijeg dokumenta koji bi na participativan način trebao definirati razvojnu budućnost Zagreba. I ovaj su put upozorili da ''ovaj GUP sadrži potpuno krive mjere u sektoru prometa, omogućava prekomjernu gradnju u donjogradskim blokovima i na golf igralištu u Blatu i drugim dijelovima grada, a kao vrhunac bahatosti i pogodovanja, omogućuje veliku izgradnju na području Hipodroma i Velesajma po iznimno štetnom modelu''.

Prosvjed ispred zagrebačke Gradske skupštine

''Dok Bandić za špekulante čuva jedan od najvrijednijih prostora u gradu, stanovnike Zagreba je ostavio da se guše u smeću čiji odvoz želi još dvostruko ili trostruko  poskupiti. Sustav gospodarenja otpadom u Zagrebu već godinama ne funkcionira i svakodnevno rezultira smećem po ulicama, čestim  požarima i namještanjem poslova, a sada trošak svega Bandić želi prebaciti na stanovnike Zagreba'', upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije. 

''Ovo je još jedan prosvjed upozorenja i ovdje ćemo svakako biti i za dva mjeseca kada GUP dođe na Skupštinu da se usprotivimo Bandićevoj samovolji", poručio je Ivčić. 

Prosvjednici i prosvjednice su od zastupnika i zastupnice Skupštine zatražili i da odbiju predloženo poskupljenje kao preduvjet da Gradska uprava konačno prestane od građana i građanki naplaćivati vlastitu nesposobnost. Zahtijevaju temeljite promjene načina prikupljanja i naplate odvoza otpada.

U čije ime se predlaže neopravdano povećanje računa za odvoz otpada, zapitala je Branka Genzić Horvat iz UZOR-a te je pozvala građane i građanke da zaštite pravo na zdrav život i na zdrav okoliš istaknuvši: "Ovo je uvod u još jednu daljnju pljačku, daljnju privatizaciju Čistoće i daljnju izgradnju nepotrebnog centra za gospodarenja otpadom".

''Bandić želi drastično poskupjeti uslugu odvoza otpada iako to nije ničim argumentirano. Pozivamo zastupnike da se tome usprotive, da stanu u obranu javnog interesa. Građani bi trebali plaćati 20 godina loše vladavine Milana Bandića i to ovdje želimo zaustaviti", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Gdje god se zagrebe, iskaču afere u koje su upleteni ljudi bliski Bandiću ili sam Bandić kao kralj interesne mreže koja drži Zagreb u svojim rukama - Zagreb je zarobljen grad u kojem gotovo da nije moguće realizirati bilo što bez njegova blagoslova, upozorili su prosvjednici naglasivši da su različite malverzacije najočitije u sustavu gospodarenja otpadom i u prostornom planiranju.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!