Ostani doma
Novosti / Hrvatska

dobrodošla mjera, ali...

Koliko će povećanje rodiljnih naknada zaista potaknuti demografiju? 'Potrebni su puno ozbiljniji koraci'

Za Teu Cvitak Polovinu, buduću majku, povećanje naknada važna je vijest

Za 1663 kune trebale bi porasti rodiljne naknade za zaposlene i samozaposlene roditelje i to od travnja iduće godine. 

Iako je ova Vlada u svom mandatu naknade povećavala dva puta, ne otkrivaju kada će doći do njihova potpuna delimitiranja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za Teu Cvitak Polovinu, buduću majku, povećanje naknada važna je vijest.

"Sigurno će pomoći jer troškovi su veliki. Bilo bi lijepo da su pune plaće cijelih godinu dana, ali svako povećanje dobro dođe i sigurno će povećati kućni budžet", kaže.

Makismalan iznos rodiljne naknade za drugih šest mjeseci djetetova života od 1. travnja trebao bi iznositi 5654 kune.

 "Za majku koja je imala plaću ispod iznosa od 5550 kuna to znači da će ona za svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta primati puni iznos svoje plaće, dok će majka koja je imala plaću od recimo 6 tisuća kuna za drugih 6 mjeseci primati ovaj iznos", rekla je Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj i mlade.

VEZANI ČLANAK

Ipak, taj iznos i dalje je manji od prosječne hrvatske mjesečne plaće. Rodiljne naknade rasle su ovako: prije srpnja 2017. rodiljne naknade iznosile su maksimalnih 2663 kune. Nakon povećanja od 50 posto iznose 3991 kunu. U 2020. one će narasti na već spomenutih 5654 kune, što će u mandatu ove vlade biti povećanje od gotovo 3000 kuna.

Demograf Stjepan Šterc smatra da je ova mjera dobrodošla, no da lošu demografsku sliku Hrvatske treba rješavati puno ozbiljnijim koracima.

"Ne smijemo kažnajvati žene kada uđu u razdoblje porodiljnog dopusta u tih drugih 6 mjeseci. Sve bi trebale imati istu plaću kakvu imaju prije porodiljnog, ako je ona veća od tog iznosa, a one koje imaju manju, podići na taj iznos. Naravno i uključiti žene koje ne rade", kaže Šterc.

U nadležnom ministarstvu smatraju da će ova mjera biti poticajna za mlade obitelji, no, nemaju odgovor kada će doći i do potpunog delimitiranja naknada.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!