Novosti / Hrvatska

DO NOVE GODINE

Sabor završio rad za ovu godinu, zastupnici idu na odmor: Saborski prvaci podijelili ocjene i dojmove

Sabor je završio rad za ovu godinu, a prije toga zastupnice i zastupnici su se družili na tradicionalnom božićnom domjenku

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je u petak kako je rad te institucije u protekloj godini u odnosu na EU parlamente bio "u sredini kada je u pitanju kultura i kvaliteta rasprava", a novinare je pozvao da u fokus stave ljude koji pripremaju kvalitetne rasprave, čime bi se i ugled Sabora popravio.

Sabor je u treće čitanje poslao Ovršni zakon, pooštrio kazne za obiteljsko i spolno nasilje te potvrdio da će se odsad napad na učitelja i socijalnog radnika smatrati napadom na službenu osobu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Time je završio rad za ovu godinu, no prije toga zastupnice i zastupnici su se družili na tradicionalnom božićnom domjenku. Rad nastavljaju sredinom siječnja, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković svima je u 2020. poželio više dobrih rasprava i manje posla za saborsku stražu.

"Ja mislim da je bilo malih pomaka naprijed, čisto zbog novog Poslovnika koji je ipak u znatnoj mjeri otežao tzv. trolanje čemu smo svjedočili prošlih godina od strane pojedinih zastupnika'', smatra SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Kluba SDP-ovih saborskih zastupnika Arsen Bauk.

"Ono zbog čega sam tužan jest to da Hrvatski sabor nije više mjesto odlučivanja, da se ovdje zakoni petkom izglasavaju, da mi kao oporbeni zastupnici gotovo da nemamo nikakvog utjecaja'', istaknuo je MOST-ov saborski zastupnik i predsjednik MOST-ova Kluba saborskih zastupnika Nikola Grmoja.

"Ja mislim da su predsjedavajući u Hrvatskom saboru dosta blagi. Ali što vi više popuštate, sve više je ta granica do koje se može doći dalja od jedne opće prihvatljive granice'', kazao je HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Kluba HDZ-ovih zastupnika Branko Bačić.

Za kraj godine Sabor je objavio i koliko su radili zastupnici i zastupnice: ukupno 107 dana, odnosno 750 radnih sati.

Radili su 10 dana manje nego lani, zbog stanke za izbore za Europski parlament. Na pet sjednica raspravili su 480 točaka  dnevnog reda i donijeli 241 zakon.

Zastupnice i zastupnici su se javili za riječ 11.000 puta, Vladi su postavili 884 pitanja, a zbog ponašanja suprotnog Poslovniku zaradili su 327 stegovnih mjera - od opomene do isključenja na dva dana. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!