Novosti / Hrvatska

DRUGI PUT U MJESEC DANA

Što se događa u Dalmaciji? Voda se izlila na rive u Trogiru, Kaštelima, na Hvaru...

Što se događa u Dalmaciji? Voda se izlila na rive u Trogiru, Kaštelima, na Hvaru...
Ilustracija: Dino Stanin/PIXSELL

Ta pojava zove se ciklonalna plima, kazao je Rade Popadić

U više mjesta u Dalmaciji u noći s petka na subotu zbog porasta razine mora voda se izlila na Rive ili na niska priobalna područja, a najizraženije izlijevanje bilo je u Starom Gradu na Hvaru, u Kaštelanskom zaljevu,  Trogiru i na prometnici na Čiovu, doznaje se u udruzi Crometeo za praćenje i prognoziranje vrijemena.

"Zbog izrazito niskog tlaka na površini mora digla se njegova razina i do nekoliko desetaka centimetara  a ta pojava zove se ciklonalna plima, te se  morska voda izlijevala na na rive ili niske dijelove kopna,"  rekao je za Hinu Rade Popadić iz Crometea.

Drugi put u mjesec dana

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Objasnio je kako se u  noći s petka na subotu dogodilo duboko ciklonalno pomicanje iz smjera sjeverne Italije prema Otrantu i zahvatilo je i hrvatski dio Jadrana. Ono je uzrokovalo ciklonalnu plimu, to jest porast razine Jadranskog mora.

Podsjeća kako je ovo drugi put u zadnjih mjesec dana  da se podiže razina Jadranskog mora. "U studenom ove godine u  Splitu i Pločama izmjerena je najviša razina Jadranskog mora otkad se njegova razina mjeri u tim gradovima," kazao je Popadić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!