Novosti / Hrvatska

gradska skupština

Korupcija na Adventu: Bandićeva većina odlučila da gradonačelnik ne mora Skupštini 'položiti' račune

Korupcija na Adventu: Bandićeva većina odlučila da gradonačelnik ne mora Skupštini 'položiti' račune
Matija Habljak/PIXSELL

Troškovi rasvjete i uređenja grada se broje u milijunima kuna, a prihodi od cijelog događanja u stotinama tisuća

Skupštinski 'aktualac' u ponedjeljak je umjesto ujutro započeo tek u poslijepodnevnim satima, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije bio rječit u odgovorima gradskim zastupnicima te je iste obećavao u pisanom obliku s adrese nadležnih gradskih službi.

Bandić je tako pisani odgovor najavio na pitanje SDP-ovca Mateja Mišića oko usklađivanje statuta sedam bolnica čiji je osnivač Grad Zagreb, slično je prošao i zastupnik Stanko Kordić (Glas) kojeg su zanimale namjere oko kina Europa s obzirom da u proračunu za iduću godinu nisu predviđena nikakva sredstva za njegovu obnovu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Renato Petek (Naprijed Hrvatska-Progresivni savez) upitao je Bandića ulazi li u fiksni dio cijene o odvozu otpada zapošljavanje generala Vlade Šindlera iz stranke Bandić Milan 365 na četiri sata pa će i on, bar prema Bandićevom obećanju, odgovor dobiti pisanim putem.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) pobrojao je gradonačelniku klupu na Črnomercu po cijeni od 20.000 kuna, 115.000 kuna za zamjenu ljuljačke, ustvrdivši da se u kvartovima sve plaća previše i da taj novac negdje odlazi.

"Postoji li veza između preplaćenih radova i rezanja etiketa s namještaja", upitao je Tomašević no ostao je bez konkretnog odgovora.

Bez konkretnog odgovora ostali su i Svibor Jančić (Za Grad) kojeg je zanimalo hoće li biti realizirana brza tračnička veza prema zračnoj luci te Tomislav Stojak (HNS -liberalni demokrati) kojeg je zanimalo kada će završiti proces čipiranja kanti za smeće te koliko će to koštati građane.

Zlatko Nikolić (Radnička fronta) postavio je pitanje vezano za dobivanje javnih natječaja u Zagrebu i financiranja gradonačelnikove stranke, apostrofirajući pritom imena Vjekoslava Mraza i Darka Bolčevića.

"Njihove tvrtke redovito dobivaju poslove na javnim natječajima, a zatim izdašnim sredstvima financiraju vašu stranku", ustvrdio je Nikolić. I on je dobio obećanje o pisanom odgovoru uz Bandićevu opasku da bi ga spomenuti dvojac mogao tužiti.

Bandić: Ja sam gospodin za gospodu

Rada Borić (Nova ljevica) osvrnula se na najnovije gradonačelnikove napade na novinarke, ustvrdivši da u Zagrebu postoje centri za ljude koji se ponašaju neprimjereno te mu je predložila da se uključi u jedan od tih programa.

"Ovo je vama ako želite biti gospodin gradonačelnik", poručila mu je.

"Ja sam gospodin za gospodu, oni koji to nisu - nisu. Čuvam svoje dostojanstvo jednako kao što vi čuvate svoje", uzvratio jeoj je gradonačelnik.

Borić mu je na to rekla da su zastupnici pristali na to da ih vrijeđa, ali da novinari samo rade svoj posao i da bi ih trebalo poštovati.

SDP-ov Saša Molan ustvrdio je da gradonačelnikova vizija Zagreba u posljednje vrijeme dolazi iz Beograda. Vi to nazivate Manhattan, no ja to nazivam Balkan City", kazao je Molan upitavši gradonačelnika pretvara li Zagreb u balkansku prijestolnicu.

"Kad bih bio pametniji, ne bih vam mogao odgovoriti. Ja tu viziju prepuštam vama", odgovorio mu je Bandić.

Odbačeni zaključci oporbenih klubova o neprihvatljivom načinu organiziranja "Adventa"

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak su većinom glasova odbacili prijedloge zaključaka kojima bi se naredilo gradonačelniku Milanu Bandiću da izvijesti Skupštinu o pravnoj osnovi i propisima temeljem kojih je organizirana ovogodišnja adventska manifestacija.

Za te zaključke glasovalo je 15 zastupnika, jedan zastupnik je bio protiv te 22 suzdržana.

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a ističe u obrazloženju da su razlog njihovog prijedloga medijska izvještavanja o načinu na koji je provedena organizacija "Adventa" u Zagrebu - "netransparentna procedura dodjele lokacija posrednicima koji zgrću milijune na ovom događanju te 'reket' nametnut podzakupcima koji odrađuju posao ugostiteljske ponude i prigodne prodaje".

"Takozvani kraljevi Adventa su poslove podzakupa, odnosno davanja na korištenje drugoj osobi, odradili tjednima prije nego su im od Grada dodijeljene lokacije. Pritom cijene zakupa, odnosno korištenja lokacija, koje poduzetnici plaćaju 'odabranim' posrednicima iznose po nekoliko desetaka tisuća kuna, dosežući iznos od sto tisuća kuna za najbolje lokacije", navodi taj Klub.

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a ističe da usporedbe gradskih prihoda za organizaciju "Adventa" s prihodima drugih gradova ostavljaju dojam velike prijevare te navodi da je za više od dvjesto postavljenih kućica Grad prihodovao manje od gradova koji imaju tek desetinu takvih mjesta.

"Troškovi rasvjete i uređenja grada se broje u milijunima kuna, a prihodi od cijelog događanja u stotinama tisuća. Razlika od desetak i više milijuna završila je u džepovima odabranih posrednika", navodi taj klub.

U zaključku su stoga predlagali da Skupština izrazi nezadovoljstvo načinom organizacije "Adventa" "koja je skandaloznim privatiziranjem javnih površina i potpuno netransparentnom procedurom odabira povlaštenih zakupaca izvrgla ruglu institucije Grada, a sav prihod od organizacije prelila u džepove privilegiranih, te time umanjila prihode proračuna Grada".

Da su ga zastupnici prihvatili, njime bi se zagrebačkom gradonačelniku naredilo da u roku od 30 dana podnese izvještaj o načinu na koji su odabrane tvrtke posrednici i svim procedurama koje su provedene, s datumima provođenja te financijsko izvješće koje će obuhvatiti sve posredne i neposredne troškove organizacije i prihode koje je Grad ostvario na ime zakupa javnih površina.

Klub lijevog bloka u svom je prijedlogu zaključka koji zastupnici nisu prihvatili tražio od gradonačelnika da podnese izvješće o kriterijima i postupku biranja organizatora koji daju u podzakup kućice na "Adventu" u posljednje četiri godine; razloge zbog kojih Grad ne raspisuje javni natječaj za dodjelu kućica te kriterije po kojima se odlučuje koji se događaji proglašavanju manifestacijama od posebnog interesa.

Od gradonačelnika su tražili da podnese izvještaj na koji se način odlučuje koliko maksimalno građevina može biti postavljeno na javnoj površini te odgovor zašto se dozvoljava fizičkim i pravnim osobama koje su dobile mjesto na javnoj površini za postavljanje kućica da daju te iste lokacije u podzakup.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!