Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DOSTAVLJENA ŽALBA

U ime obitelji žale se Ustavnom sudu na DIP-ovu zabranu promatranja izbora

U ime obitelji žale se Ustavnom sudu na DIP-ovu zabranu promatranja izbora
Patrik Macek/PIXSELL

U ime obitelji tvrdi da zadovoljava sve uvjete propisane u Obvezatnim uputama DIP-a

Udruga U ime obitelji izvijestila je u nedjelju da je dostavila u subotu, nakon što se pismeno očitovala DIP-u, žalbu Ustavnom sudu na Rješenje kojim se toj nevladinoj udruzi zabranjuje promatranje drugog kruga predsjedničkih izbora.

U žalbi, koja je dostavljena medijima, navodi da je "DIP nevaljano i sasvim arbitrarno donio predmetno Rješenje ne pozivajući se na (i ne posjedujući) pravnu osnovu po kojoj bi mogao u konkretnoj situaciji, u izbornom procesu prilikom biranja predsjednika Republike Hrvatske, dokinuti pravo jednoj nevladinoj udruzi promatranje rada izbornih povjerenstava i biračkih odbora na području Republike Hrvatske". 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ime obitelji tvrdi da zadovoljava sve uvjete propisane u Obvezatnim uputama DIP-a kako bi izbore mogla promatrati na biračkim mjestima Grada Zagreba, u izbornom povjerenstvu Grada Zagreba, u DIP-u i u APIS-u. 

Ta udruga ističe da neovisno i nepristrano promatra izbore već pet godina, navodi se u žalbi Ustavnom sudu, te je u svakom izbornom ciklusu do sada javno dala svoje viđenje predsjedničkih kandidata, liste kandidata za Hrvatski sabor i na lokalnim izborima i dala preporuke biračima, a istodobno doprinosila transparentnosti izbornog procesa i poticanju svih birača da izađu na izbore.

"Udruga U ime obitelji je u prvom krugu predsjedničkih izbora pozvala birače da ne izaberu jednog kandidata što je ponovila i u drugom krugu. Činjenica je da DIP U ime obitelji nije zabranio da zbog toga promatra izbore u prvom krugu - dokaz je proizvoljnosti i pristranosti DIP-a", ocjenjuje da nevladina udruga.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!