Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Nije joj lako

Ministrica Divjak pod paljbom: Traži se politička odgovornost zbog najduljeg štrajka u povijesti

Divjak SDP-ove optužbe naziva politikantstvom jer problematiziraju obrazovnu reformu za koju je, kaže, dobila pohvale od Europske komisije

Blaženka Divjak iduća je u dugom nizu Plenkovićevih ministara čiji je opoziv zatražio SDP.  O povjerenju ministrici, u čijem je resoru održan štrajk prosvjetnih radnika koji je trajao 36 dana i bio najdulji u povijesti Hrvatske, raspravljat će se u srijedu kada će ministrica Blaženka Divjak morati sjesti u užareni saborski stolac i braniti se od napada oporbe koja je pokrenula njezin opoziv.

"Mi tražimo političku odgovornost zbog najduljeg štrajka učitelja i ocijenili smo da je to ministrica. Ako ju je Vlada odlučila braniti, onda je to Vlada", kazao je Arsen Bauk.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Divjak SDP-ove optužbe naziva politikantstvom jer problematiziraju obrazovnu reformu za koju je, kaže, dobila pohvale od Europske komisije. 

"Europska komisija jednu od rijetkih reformi koju prepoznaje i kaže da ide prema planu i da smo tu dobri je obrazovna, a istodobno je to razlog da se traži nečiji opoziv. Znači da s tom politikom i tim političarima nešto nije u redu", izjavila je Blaženka Divjak.

Na pitanje što očekuje od rasprave koja će se održati idući tjedan Predrag Štromar je odgovorio slikovito riječima da "besposlen pop i jariće krsti".

VEZANE VIJESTI:

Otkad je Plenkovićeva Vlada 2016. godine došla na vlast oporba je jednom pokrenula opoziv cijele Vlade te opozive još pet 5 ministara. 

Prvi je na udaru bio Pavo Barišić, zatim Zdravko Marić, Nada Murganić, Martina Dalić, Milan Kujundžić. Prikupljani su potpisi i protiv Lovre Kuščevića, Tomislava Tolušića, Gorana Marića i Marka Pavića, ali do rasprave o njima nije došlo. Iako su svi oni preživjeli opozive, Plenkovićevom voljom u Vladi su do danas ostali samo Zdravko Marić, Kujundžić i Pavić.

Ministre čiji su opozivi došli na dnevni red saborskih sjednica premijer je žestoko branio. Hoće li braniti i Divjak, još nije poznato, a nije poznat ni stav HDZ-a po pitanju ministrice koja je svojim nastupima nekad više držala stranu sindikata, a ne Vladinu.

"Ja ću imati svoj stav nakon što napravimo sjednicu Predsjedništva i zauzmemo stav kao stranka", izjavio je Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Plenkoviću dio HDZ-a zamjera koaliciju s HNS-om zbog čega bi premijer mogao iskoristiti priliku i, u jeku unutarstranačkih sukoba, riješiti se uz pomoć oporbe jedno od dvoje koalicijskih ministara. Arsen Bauk taj ishod ne smatra realnim i kaže: "Na ljeto je predsjednik Vlade smijenio sve one ministre za koje smo napisali opoziv jer je mogao, a sada neće zato što ne smije. Jer bi to bio znak da mora ići na izbore jer je izgubio većinu."

Divjak smatra da bi Vlada pred oporbom trebala zadržati zajedništvo, a obranu priprema sama.

"Osjećam da ću možda imati priliku da neke stvari objasnim, a oni koji postavljaju pitanja da će otvoriti uši za argumente pa će čuti", kazala je Divjak.

Hoće li argumenti biti dovoljno uvjerljivi, doznat ćemo idućeg tjedna u još jednoj dugoj saborskoj raspravi.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!