Novosti / Hrvatska

PROMOCIJA PLUS ZA RTL

SDP po CRO Demoskopu preskočio HDZ: 'Ubojstvo u Splitu i sve drugo pokazuje da sustav ne funkcionira'

SDP po CRO Demoskopu preskočio HDZ: 'Ubojstvo u Splitu i sve drugo pokazuje da sustav ne funkcionira'
Jurica Galoic/PIXSELL

U SDP zadovoljni rezultatima, tvrde da je trend počeo europarlamentarnim izborima

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima pogurala je i SDP, koji je nakon četiri godine prvi put u anketama pretekao HDZ, kako smo sinoć ekskluzivno objavili u našem CRO Demoskopu.

Prvi put je to u mandatu Andreja Plenkovića, no u vladajućoj stranci se ne zabrinjavaju još. Veće je pitanje koliki im je uteg zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

HDZ nije zabrinut

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Davor Bernardić ima i dalje razloga za slavlje. Stranka je nakon ponora u anketama prošle godine, pretekla HDZ. Vladajući zasad nisu zabrinuti.

''To je odraz ne stvarne snage HDZ-a ili SDP-a već drugog kruga izbora. Pričekajmo sljedećih mjesec ili dva, pa će slika drukčije izgledati'', izjavio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

SDP je za gotovo jedan postotni bod izabralo više anketiranih. U SDP zadovoljni, trend je kažu počeo europarlamentarnim izborima, a sve je to rezultat rada na terenu.

''Osjeća se trend da građani promjene, i u SDP vide stranku koja te promjene može i
ostvariti. Svi pokazatelji u zemlji, od ubojstva u Splitu, gdje se ljudi ubijaju na ulicama, pokazuje da sustav ne funkcionira'', kazao je Nikša Vukas, glavni tajnik SDP-a.

Zadnji put SDP je kao dio koalicije "Hrvatska raste" bio prvi po anketama prije točno 4 godine. Milanović je tada bio predsjednik SDP-a, nije uspio formirati vlast, a to je uspjelo čelniku Domoljubne koalicije predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, premijer je postao Tihomir Orešković. Rejting dvije najjače stranke, kaže politički analitičar Relković ovisi i o ostalim strankama, a tu ima puno nepoznanica.

MOST treća opcija

''Pobjeda Milanovića učinila je izjednačen rezultat, s blagom psihološkom prednosti SDP-a, ali što je sa Škorom, hoće li to naštetiti HDZ-u, što je s onim što će biti izvan SDP-ove liste za parlamentarne izbore'', rekao je Ivica Relković, politički analitičar.

Kao treća opcija ponovno se progurao Most, s nešto više od pet posto.

''Mi smo postojani, sve oko nas se ruši, Živi zid se raspao, Kolakušića nema. Mi radimo na terenu i aktivni smo u Saboru'', rekao je saborski zastupnik Mario Sladoljev.

Milan Bandić skočio je na listi nejnegativnijih političara. A nakon ministra Horvata, i europarlamentarac Sokol smatra da Bandić nije budućnost Zagreba.

''Jedino mjerilo su građani, a koalicijski partneri - još jednom bih poručio kolegama svim da ne komuniciraju preko medija, a jesam li ja budućnost građani su odlučili na prošlim izborima, a hoću li biti na sljedećim izborima'', kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Koliko je i Bandić utjecao, ali i općenito o porazu Grabar Kitarović, HDZ će analizirati do kraja tjedna.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!