Novosti / Hrvatska

Na pet katova

U tijeku je gradnja prve Dječje kuće u Hrvatskoj: 'Poseban je gušt raditi za djecu'

50 do 70 radnika radi sedam dana u tjednu jer se bliži rok

U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture riječki će mališani prije ljeta dobiti svoje carstvo na pet katova za kreativno učenje i igru. Kako bi se to ostvarilo, u punom je jeku gradnja prve Dječje kuće u Hrvatskoj.  

Sadržaje zajedno pripremaju tri kulturne ustanove: Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka s partnerima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na gradilištu buduće Dječje kuće radi se punom parom. 50 do 70 radnika radi sedam dana u tjednu jer se bliži zadani rok.

"Poseban je gušt raditi za djecu na ovom važnom objektu. Trenutno radimo kanale za elektrokabele", rekao je Zlatko Marušić, radnik na gradilištu.

Zgrada od crvene cigle stara oko 130 godina pretvara se u dječje carstvo gradnjom kuće u kući. Naime, pri rekonstrukciji su ostavljeni samo vanjski zidovi.

"Grubi građevinski radovi su u potpunosti završeni, trenutno se izvode obrtnički radovi, sada je završeno 60 posto zgrade“, izjavio je voditelj gradilišta Dječje kuće Borna Večenaj.

Rok za dovršetak je polovica ožujka kada slijedi opremanje budućega žarišta znanja i kreativnosti.

"Ovdje će djeca moći učiti i razvijati svoje kompetencije s područja filmske umjetnosti,  glazbe... Mi djecu zapravo učimo da je čitati dobro, želimo dakle tu naviku vratiti u svakodnevni život djece", izjavila je voditeljica programskog pravca Dječje kuće Jelena Milić.

Kroz prvi i drugi kat proteže se višenamjenska kinodvorana, a na trećemu je Dječji odjel Gradske knjižnice. Nema sumnje tko će ovdje stasati.

"Neka nova riječka pamet, neka nova riječka kreativnost, buduće umjetnice i umjetnici, ja bih rekla: riječka budućnost", poručila je Emina Višnić, direktorica tvrtke Rijeka 2020.

Impresivan prostor imat će pet etaža.

"Mislim da će se kvaliteta odrastanja klinaca u Rijeci povećat beskonačno otvorenjem Dječje kuće", rekao je Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke.

Uz nju, tu će biti muzeji i gradska knjižnica. Donedavno zapušten kvart s oronulim industrijskim naslijeđem, s više od 250 milijuna kuna pretvara se kulturni centar grada.

"Od čega je oko 100 milijuna kuna financirano iz europskih fondova, desetak milijuna kuna iz državnog proračuna, a ostalo naravno iz gradskog proračuna", izjavio je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Time, hvale se u Rijeci, ovaj kompleks predstavlja najveću investiciju u području kulture u Hrvatskoj.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!