Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PAD POPULARNOSTI KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

U zvijezdanom trenutku i Google je podivljao za predsjednicom! Od poraza kao da je se nitko ne sjeća

U zvijezdanom trenutku i Google je podivljao za predsjednicom! Od poraza kao da je se nitko ne sjeća
Igor Kralj/PIXSELL

Prema istraživanju CRO Demoskop za siječanj Grabar-Kitarović je pala na četvrto mjesto na listi najpozitivnijih političara

Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskop za siječanj, koje je za RTL provela agencija Promocija Plus, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je pala tek na četvrto mjesto na listi najpozitivnijih političara u Hrvatskoj. 

Najpozitivnijim političarom sa 16,7 posto ispitanici su proglasili pobjednika predsjedničkih izbora Zorana Milanovića, dok je na drugom mjestu ovaj mjesec premijer Andrej Plenković s 14,3 posto. Na trećem mjestu je Miroslav Škoro, koji je na predsjedničkim izborima ostao kratak za 2 posto iza Grabar-Kitarović te nije ušao u drugi krug. Kao najpozitivnijeg njega je u CRO Demoskopu u siječnju označilo 6,7 posto ispitanika. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

VEZANI ČLANCI

U mjesec dana izgubila 5 postotnih poena

Iza svih njih našla se gubitnica drugog kruga izbora i kandidatkinja HDZ-a za još jedan predsjednički mandat Kolinda Grabar-Kitarović. Kao najpozitivniju političarku označilo ju je samo 3,6 posto, čak 5 postotnih poena manje nego je imala prije samo mjesec dana, u ispitivanju CRO Demoskop za prosinac

Deset dana prije prvog kruga izbora Grabar-Kitarović je bila na drugom mjestu najpozitivnijih političara s 8,7 posto, iza premijera Plenkovića i njezinog izazivača, kandidata SDP-a, Zorana Milanovića kojeg je tada biralo 8,3 posto ispitanika. Grabar-Kitarović je tijekom cijele 2019. godine na listi pozitivaca imala slobodan pad iz kojeg se moglo naslutiti da bi mogla izgubiti borbu za još jedan mandat. 

U godinu dana izgubila 15 postotnih poena

Prije samo godinu dana, u siječnju, Grabar-Kitarović bila je neprikosnovena na prvom mjestu liste najpozitivnijih političara s 18,6 posto, čak 15 postotnih poena više nego sada. Pa je potom nastavila pad u veljači i ožujku kada je bila na 17 posto, do lipnja je već potonula do 15,3 posto, a u srpnju 12,2 posto. U kolovozu ju je prestigao premijer Andrej Plenković, dok je mjesec kasnije vratila vodstvo, ali zakratko.

Kolinda Grabar-Kitarović

 

Uz konstantan pad Grabar-Kitarović, Plenković je u listopadu, studenom i prosincu bio najpozitivniji. Sada u siječnju, očekivano, netom izabrani predsjednik je zasjeo na vrh, dok predsjednice kao da se više nitko ne sjeća, tek je na četvrtom mjestu, a ispred nje su i premijer i Škoro kojeg je pobijedila u prvom krugu. 

Prema Googleu najpopularnija je bila kada su Vatreni osvojili srebro

S druge strane, Google trendovi nam otkrivaju kako je predsjednica globalno bila daleko najpopularnija u tjednu od 15. do 21. srpnja 2018. godine, kada su naši Vatreni osvojili srebrno na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Njezin "nastup" kod podjele medalja i grljenje igrača po jakoj moskovskoj kiši rijetko je koga ostavio ravnodušnim pa se globalno u popularnu tražilicu upisivalo ime Kolinde Grabar-Kitarović. 

Ni ranije, a niti kasnije tijekom njezinog mandata, ona nije zabilježila niti približno te brojke popularnosti na globalnom pretraživaču. 

Jedini skok u pretragama Kolinde Grabar-Kitarović, no mnogo manji nego u vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva, bio je na prijelazu 2015. na 2016. kada su se održavale dramatične konzultacije o slaganju vladajuće većine.

Ta epizoda njezine popularnosti završila je zajedničkom Vladom HDZ-a Tomislava Karamarka i Mosta Bože Petrova s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem. Ta se većina održala pola godine i Hrvatska je potom ponovno išla na izbore. 

Reci što misliš!