Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'Chapeau, Andrej'

Von der Leyen u superlativima o Hrvatskoj i Plenkoviću, ubrzo joj stigao odgovor: 'Ima li pojma o stvarnosti?!'

Von der Leyen u superlativima o Hrvatskoj i Plenkoviću, ubrzo joj stigao odgovor: 'Ima li pojma o stvarnosti?!'
AP Images/Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Plenković eurozastupnicima u Strasbourgu predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja EU-om

Premijer Andrej Plenković u utorak je zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu predstavio prioritete hrvatskog predsjedenja Europskom unijom.

"Za Republiku Hrvatsku i sve moje sugrađane ovo je povijesni trenutak. Tek prije 30 godina u Hrvatskoj su održani prvi slobodni izbori. Time je nakon devet stoljeća hrvatski narod ponovno stekao svoju suverenost, a Hrvatska se vratila na političku kartu svijeta. Drago mi je da upravo danas, uoči 28. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, kada su tadašnje članice Europske zajednice priznale Hrvatsku, imam priliku govoriti u Europskom parlamentu', rekao je Plenković na početku govora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Plenković je u Europskom parlamentu u Strasbourgu naveo da je Hrvatska priznanje stekla u teškim okolnostima ratne agresije i da se Hrvatska zahvaljujući svojim braniteljima obranila i oslobodila, nakon čega se obnovila i krenula naprijed putem razvoja, demokracije i europske integracije. "Prije šest i pol godina, Hrvatska je postala članicom Europske unije, kojoj je danas prvi put za kormilom", rekao je.

Nakon njega eurozastupnicima se obratila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je bila puna riječi hvale za Hrvatsku, ali i Plenkovića.

"Trebat će nam odlučnost, zajedništvo i energija, odlike po kojima su Hrvati poznati", rekla je na početku svog govora dodajući da Plenkoviću "skida kapu".

"Prošloga smo tjedna u Zagrebu iskusili čuveno i izvanredno hrvatsko gostoprimstvo. Na svečanosti otvaranja hrvatskog predsjedanja u Hrvatskom narodnom kazalištu vidjeli smo vrlo bogatu kulturu, tradicionalan folklor, različitost… Andrej, znam da je ovaj dom vrlo blizak tvome srcu. Nema puno onih koji mogu reći da su prošli put od stažista u Europskom parlamentu do zastupnika i do premijera države koja predsjeda Vijećem EU. Chapeau, Andrej, i poštovanje prema tome! I tvoja priča odražava izniman put koji je vaša zemlja prošla", rekla je Ursula von der Leyen.

Predsjednici Europske komisije putem Twittera ubrzo je odgovorila bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

"Ima li gospođa Ursula ikakve informacije o hrvatskoj stvarnosti? Njen govor su 'moje pjesme moji snovi'", napisala je Kosor.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!