Novosti / Hrvatska

MUK U VIJEĆNICI

Dekan FER-a održao 'bukvicu' Plenkovićevim ministrima: 'Netko je to morao reći'; Ćoriću se nije svidjelo

Dekan FER-a održao 'bukvicu' Plenkovićevim ministrima: 'Netko je to morao reći'; Ćoriću se nije svidjelo
RTL / PIXSELL

Zašto se traži da administracija projekta bude 10 puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta?

Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, očitao je bukvicu ministrima u Vladi premijera Andreja Plenkovića te ih prozvao ih pred svima okupljenima, a njegova 'bukvica' nimalo se nije svidjela ministru zaštite okoliša i energetike Tomislavu Ćoriću

Na Fakultetu elektronike i računarstva u Zagrebu održana je svečana dodjela ugovora za financiranje istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Na svečanosti su osim Ćorića, bili i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić te zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain koji su podijelili ugovore za 13 projekata čija je vrijednost 42,8 milijuna kuna. Sve do dodjele bila je to uobičajen događaj, no onda je završnu riječ uzeo dekan, piše Jutarnji list

''Svaki puta kada se potpisuje ovakav nekakvi ugovor, mi ga potpisujemo s grčem u želucu jer sada slijedi vječita bitka s administracijom. Priznavanje troškova, hoće li se nešto priznati ili neće, administriranje svaka tri mjeseca pa se pitamo je li naš posao istraživanje ili stalno slanje administrativnih izvještaja? Kod nas se to radi četiri puta godišnje, u Europi je to dva puta u tri godine'', započeo je svoj govor Gledec koji je izazvao muk u Sivoj vijećnici FER-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U nastavku je rekao kako se provedbena tijela miješaju i u najsitniji dio projekta zbog čega istraživači više vremena potroše na administraciju nego na samo istraživanje. Zbog toga, kazao je, imaju osjećaj kao da se na njih gleda kao na lopove i kriminalce umjesto na ljude koji uz pomoć države žele graditi bolju Hrvatsku: ''Pitamo se koje ćete sve dokumente tražiti od nas, i to dokumente koje država već ima. Plaće, izvadci plaća, PDV obrasci ... sve dokumenti koje država ima, ali zašto se traži od nas da administracija projekta bude 10 puta od istraživačkog doprinosa i prijave projekta? Na to nismo nikada dobili odgovor''.

Osvrnuo se i na bojazan manjih fakulteta da im troškovi neće biti priznati za istraživanje zbog čega im prijeti opasnost da padnu u minus, kao i na niske plaće znanstvenika na fakultetima: ''Kako mislite da će istraživači ostati na fakultetskim plaćama s ograničenim koeficijentima? Izgleda da je u ovoj državi važnija složenost nego način obavljanja posla. Nadam se da ćete jednom razmisliti o tome da se gleda uspješnost odrađenog posla''.

Pred kraj se osvrnuo i na predsjedanje Hrvatske Vijećem EU gdje je naveo da se kao jedan od prioriteta ističe “Europa koja se razvija i ulaganje u znanost i inovacije kao jamstvo razvitka Unije”. Međutim, FER se prijavio za jedan projekt čija recenzija je na kraju trajala 17 mjeseci, naveo je kao primjer Gledec i upozorio: ''Možete misliti koliko je taj projekt aktualan nakon dvije godine kada se ide u potpisivanje. I FER je dao prigovor i onda saznam da je prigovor odbijen nakon tri mjeseca iako je 30 dana zakonski rok''.

Dekan je istaknuo da ovaj njegov govor nije kritika, već poziv da vladajući saslušaju znanstvenike: ''Netko ovo mora reći i FER sa svojim rezultatima može to reći. Nemojte ovo shvatiti kao kritiku nego kao dobronamjernu sugestiju''.

''Probajte nas razumjeti'', završio je Gledec nakon čega je dobio snažan pljesak od okupljenih dekana i rektora, no ne i od ministra. Štoviše, Ćorić je nakon dodjele u razgovoru s novinarima rekao kako je istup FER-ova dekana bio neprimjeren: ''Nisam nikada dobio nikakav upit od strane dekana niti od bilo koga s FER-a kojim bi u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pojasnili bilo koju od procedura koje je naše ministarstvo zadalo''.

''Možda je to i upućeno cijeloj Vladi, ne ulazim u to, no mi smo danas ovdje došli kako bi proslavili činjenicu da je 11 naših istraživačkih institucija došlo do sredstava kako bi financiralo svoja preliminarna istraživanja u kontekstu prilagodbe klimatskim promjenama'', kazao je Ćorić.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!