Novosti / Hrvatska

TEŠKI DANI ZA HDZ

Plenkoviću 'pune ruke': Raspravlja se o smjeni Divjak, ali i izlaska iz Bandićeve sjene

Nije sigurno hoće li na glavnim tijelima HDZ-a temu 'Bandić' zasjeniti tema 'Unutarstranački izbori'

Vladajući još nisu niti podvukli crtu pod porazom na predsjedničkim izborima, a već ih čeka nov izazov - zahtjev za opoziv još jedne ministrice.

Opoziv Blaženke Divjak na sutrašnjem dnevnom redu Sabora bit će prvi test stabilnosti koalicije. Iz HDZ-a stižu različite poruke i o Divjak, ali i o koalicijskom partneru Milanu Bandiću.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dio vodstva smatra da bi bilo nepošteno sada ga se odreći, drugi ga proglašavaju utegom HDZ-a. A druga točka bit će SDP-ov zahtjev za opozivom ministrice Blaženke Divjak. Klub HNS-a u utorak je napravio plan obrane. Ako Divjak uspiju izbaciti iz Vlade, HNS, objašnjava njihov predsjednik Ivan Vrdoljak - odlazi.

"Mi smo oporba i naravno da ćemo glasati za opoziv. Po meni je zanimljivije kako će se ovi Plenkovićevi oponenti Vaso Brkić, Stier, Kovač... kako će oni glasati, hoće li dići ručice da se održi koalicija s HNS-om", govori Nikola Grmoja iz MOST-a.

Sve je to današnja tema prvoga koalicijskog sastanka  nakon izgubljenih izbora. Međutim, čak će se i zastupnici stranke Milana Bandića ponašati kao dobri partneri, uvjerava nas iako je upravo Bandić prvi tražio Divjakinu smjenu. On sad, doduše, ima druge prioritete jer ga se dio zagrebačkog HDZ-a sve glasnije odriče.

"Mene HDZ nije izabrao, koliko ja znam, nego građani Zagreba, ja ne znam o čemu vi pričate. Vi provocirate, a mene to veseli. Predsjednik Kluba me dočekao ovdje, zna stav Stranke rada i solidarnosti i mi ćemo voditi politiku kao i do sada, odgovornu i poštenu", istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Otac saborskih "žetončića" iako održava stabilnost Vlade, sve se češće spominje kao glavni krivac za loš rezultat Grabar-Kitarović na izborima. Neki to komentiraju utiho, a HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol javno je napisao da HDZ treba izaći iz Bandićeve sjene.

"HDZ u Zagrebu treba biti jak, prepoznatljiv, imati jasnu politiku i treba imati svog kandidata za lokalne izbore koji će, ja vjerujem, pobijediti", naglasio je Tomislav Sokol, HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu.

Svoje su analize predali svi županijski ogranci, a ono što nije u statistikama dio zagrebačkog HDZ-a muči više nego same brojke. Svoj stav o tome je li era HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti koje surađuju na svim razinama - gotova - vjerojatno imaju svi; ali ih isto tako koriste iz različitih razloga.

"Stav ću ostaviti za sebe i u konačnici za stranačku platformu onog puta kad budem to upitan. Ambicije po stranačkoj vertikali trebale bi biti izražene onog trenutka kada se definiraju datumi izbora u unutra HDZ", kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tako da do petka nije sigurno hoće li na glavnim tijelima stranke temu ''Bandić'' zasjeniti tema ''Unutarstranački izbori''.

Što se govori u kuloarima, pogledajte i poslušajte u javljanju uživo našeg Adriana De Vrgne:

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Najgledaniji video

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!