Novosti / Hrvatska
AKTUALNO PRIJEPODNE

VIDEO Plenković poručio Beljaku: 'Opravdali ste ubijanje Hrvata'; Beljak: 'Svjestan sam, naravno...'

Krešo Beljak zahvalio se premijeru na uglađenom i finom odgovoru

Zastupnici su se nakon jednomjesečne stanke vratili u Sabor i uobičajenim "aktualnim prijepodnevom" ušli u novu radnu sezonu te novu sjednicu, koja će potrajati do travnja.

Premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim ministrima 40 zastupnika postavljalo je pitanja, a poslijepodne će raspravljati o prijedlogu 31 oporbenog zastupnika da se pokrene postupak izglasavanja nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak.

Plenković je naglasio i da će dijelom nazočiti raspravi o ministrici Divjak, ali ne cijelo vrijeme "jer za to nema potrebe", a u četvrtak 16. siječnja je i sjednica Vlade te putuje u Berlin.

Žestokih, škakljivih i provokativnih pitanja nije nedostajalo, a na njih ni vladajući nisu ostajali dužni.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Ključni događaji

novi događaji ()

prethodni

Učitaj nove događaje ()

Plenković: 'Opravdali ste ubijanje Hrvata'; Beljak: 'Svjestan sam, naravno...'

"Više puta sam pitao i nisam dobio odgovor. Radi se o nekad popularnom ljetnom kupalištu Šmidhen u Samoboru. Svima nam je stigao dokument pod naslovom "Institucionalni kriminal u državnim i pravosudnim tijelima i institucijama". Isti dokument je navodno poslan i institucijama Europske unije. Neću ulaziti u kvalifikaciju radnji koje traju gotovo 15 godina i za koje niste odgovorni. Ali, rezultat tih dugogodišnjih problema mogla bi biti izravna financijska šteta za proračun veća od milijardu i 200 milijuna kuna. Kao što trpi i Grad Samobor jer nema bazene i kupališta već 15 godina. Kao gradonačelniku Samobora svakodnevno stižu dopisi i zamolbe, građana, kao i potencijalnih investitora, da apeliram na više instance kako bi se to napokon riješilo na ovaj ili onaj način. Navodno oštećena strana, investitor, spremna je doći osobno i obrazložiti o kakvim se kriminalnim radnjama radi u državnim institucijama. Možete li vi napraviti bilo što, osnovati komisiju ili odbor te pomoći položajem da se stvar raščisti i da odgovorni za propuste odgovaraju", pitao je Krešo Beljak (HSS) premijera.

"Bilo je to lijepo izletiše i bio sam tamo puno puta. Doticali smo tu temu više puta i vodimo o tome računa. Riječ je o pravnom sporu koji traje 15 godina, ali to nije politički spor i to je u pravnoj domeni. Nema tog političkog presjecanja koje će riješiti to pravno pitanje. Vi to najbolje znate jer to pratite. U svakom slučaju, od ministra državne imovine zatražit ću da mi kaže ima li kakvog napretka otkako smo se time bavili", odgovorio je Plenković i potom otvorio aktualniju temu koja se tiče Beljaka:

"Moram se osvrnuti na vašu izjavu otprije tri dana, za koju ste se ispričali. To što ste napisali ima drugu dimenziju, poslali ste poruku koja je opasna i loša, u kojoj ste bili apologet ubojstava hrvatskih imigranata te aludirali da ih nije bilo dovoljno. Postavili ste to kao političku poruku, kao čelnik HSS-a. Ne znam što o tome misle ostali članovi vaše stranke. Znam da su u mojoj stranci ljudi zgroženi i smatraju da je to nemoguće u 2020. Savjetujem vam kao kolega da čvršće to povučete jer bi to bilo dobro za vas jer ovo što ste napravili pridonosi podjelama. To nije dobro, to je politički loše, uzburkali su se ljudi. Dobronamjerno sam vam to htio reći. Da je to napravio netko od nas, bilo bi nezamislivo što biste napravili, to su ti dvostruki kriteriji i licemjerje."

"Zahvaljujem vam se na uglađenom i finom odgovoru. Svjestan sam, naravno, težine... I zahvaljujem na normalnoj reakciji, to dugo nije viđeno od vas. Svjestan sam da ćete se uhvatiti za bilo što jer izgubili ste jedne, druge, a uskoro ćete i treće izbore. Onima koji su podržavali teroriste i ljude koji su ubijali hrvatske državljane ste podržavali. Da ste reagirali na njih, shvatio bih to kao dobronamjeran savjet, a ovako to vidim kao licemjerje", odgovorio je Beljak.

Maras: 'Dokle ćete podržavati najvjernijeg suradnika Bandića?'

"Zagreb je glavni grad, Zagrepčani su svjesni vladajuće koalicije, guše se u smeću i znam da je Bandić dao poseban nalog da se čisti oko premijerove kuće. Dokle ćete podržavati vašeg najvjernijeg suradnika i pomagati mu? Dokle ćete maltretirate Zagrepčane", piao je SDP-ov Gordan Maras.

"Ovo je valjda jubilarni 20. put da na aktualnom satu vi stalno i opetovano želite razgovarati o gradskoj temi. Dokad ćete vi surađivati s Beljakom? Ako vi pitate mene o suradnji s partnerima, onda ja pitam vas. Slušajući vas, imalo bi puno više da se počisti oko vas. Laži i neistine govorite. Zaista, gluposti. Meni smeta što želite poništiti važna postignuća hrvatske države. To je zlo i loše", odgovorio mu je Plenković.

Grmoja: 'Gospodine premijeru, svjesno ste odlučili zataškavanje kriminala iz Milanovićeve vlade'

"Neću generalizirati ili govoriti o percepciji, već o konkretnom slučaju i dokumentima. Nitko nije odgovarao za protupravno potrošene milijune u Sydneyu i Washingtonu iako imamo nalaz državne revizije i svjedočenje s antikorupcijskog vijeća Sabora. Vaš veleposlanik Paro isplaćivao je novac osobi koja nije zadovoljavala uvjete za rad u Washingtonu. Vi ste 2018. na moje pitanje izjavili da najčešće ničemu ne vode predstavke poput one kojom je prijavljeno protupravno trošenje milijuna kao i zataškavanje u inspektoratu Ministarstva vanjskih poslova. Na dan vaše skandalozne izjave odbačeno je rješenje kaznene prijave, koju DORH nije bio u stanju riješiti godinu dana. Međutim, prošli tjedan je u Sabor došao novi dokument, zbog kojeg je lakše shvatiti zašto je DORH odbacio prijavu i zašto mu je trebalo godinu dana. Taj novi dokument otkriva da je glavni inspektor Ministarstva Božić 2016. pojedine diplomate pisano upozorio da šute o informacijama iz prijave diplomata Sabljaka o kršenju zakona u Sydneyu. Ovo je osobito neugodno jer je inspektor Božić na drugom svjedočenju pred Antikorupcijskim vijećem utvrdio da Sabljakovu prijavu nitko nije vidio. Međutim, odmah ju je vidio, a nije proveo inspekciju već je upozorio ostale da šute o tim informacijama. Odobravate li da ovakav inspektor nastavlja obavljati zadaću u Ministarstvu", riječi su Nikole Grmoje (MOST).

"Ne znam o kojem se dokumentu radi, ovo su detalji o kojima ćete dobiti pisani odgovor", odgovorio je Plenković.

"Pretpostavio da premijer ništa neće odgovoriti kad ga se suoči s činjenicama. Ovo je trebala biti afera Zorana Milanovića i Vesne Pusić. Ove pronevjere i muljaže su se događali u njihovo vrijeme, ali svjesno ste ih odlučili štititi. Na dan vaše intervencije, DORH je odbacio prijavu, a iz službe je uklonjen samo Sabljak, koji je 2016. prijavio kršenje zakona. Ali, tada, rekao sam što se dogodilo. Svjesno ste se odlučili za zataškavanje kriminala iz Milanovićeve vlade. Uručit ću vam dokument i e-mail pa nećete moći uvjeravati javnost da karijeru temeljite na antikorupciji i poštenju", zaključio je Grmoja.

Zlatko Hasanbegović protiv petokrake u Rijeci

"Ovih dana čitamo o pripremama riječkoga multimedijalnog umjetnika Nemanje Cvijanovića da u sklopu projekta EPK-a u svibnju izvede umjetničku intervenciju postavljanja skulpture objekta od armiranog betona u obliku petokrake pod nazivom Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik, što god to značilo. Odgovorite mi, hoćete li nečinjenjem omogućiti postavljanje instalacije ili ćete spriječiti estetsku devastaciju", pitao je Zlatko Hasanbegović (BLOK) ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja mu je odgovorila:

"Bili ste ministar kad je Rijeka izabrana za prijestolnicu kulture pa znate da gradska vlast sama odabire umjetnika i program. Mi smo 1990. odlučili živjeti u demokratskoj državi koja neće cenzurirati umjetnike. Dakle, o tome što će koji umjetnik misliti, raditi i kako će djelovati, odlučivat će umjetnici, a ne ministar ili neki komesar. Mi se ne bavimo nečinjenjem nego donošenjem odluka, očuvanjem kulturnih dobara i tako ćemo postupati i u ovom slučaju."

Hasanbegović nije bio zadovoljan odgovorom.

"Niste mi odgovorili na banalno pitanje, može li se na zaštićen kulturno dobro postaviti višemetarska petokraka. Molim da to učinite iz dokumentarnih razloga. Ne u pismenom nego pisanom obliku. Nadam se da ćete onemogućiti budalaštinu, iz dva razloga. Prvo, zbog premijera, koji se nalazi u polugodini najvećeg životnog i političkog uspjeha. Drugo, zbog kolege zastupnika Radina koji bi postavljanjem tog simbola sigurno napustio Vladinu većinu."

'Što je s uništenim antifašističkim spomenicima?'

Dragana Jeckov (SDSS) pitala se što je s uništenim antifašističkim spomenicima, kao onim u Gračacu, i kako zaustaviti devastaciju?

"Spomenik u Gračacu nije bio registriran kao kulturno dobro pa briga o takvim spomenicima jest briga lokalne samouprave. Ono što treba načelno reći i podsjetiti, pa i danas kad se obilježava obljetnica priznanja, treba reći da je tijekom rata namjerno uništeno mnogo spomenika. Kulturna baština, nažalost, bila je meta. Tijekom Domovinskog rata, nažalost, uništeni su brojni spomenici. Tu spominjem antifašističke spomenike i hrvatskim državljanima koji su se borili za vrijeme Drugog svjetskog rata. Danas, moramo imati poštovanja prema svakom spomeniku i obnoviti ih ako ih treba obnoviti. Ali, nije moguće obnoviti ih sve jer sredstva su premalena za bogatu kulturnu baštinu koju imamo", kazala je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture.

"Nije u redu što meni govorite o uništavanju spomenika tijekom Domovinskog rata. Ukoliko sve ovakve spomenike, koji su simbol zajedničke prošlosti, prepuštamo samovolji lokalnih čelnika, što se poručuje? Jedino što će definitivno ostati, doduše u kratkoročnom pamćenju, jesu odluke o uništavanju", istaknula je Jeckov.

Glavašević: 'Smatrate li da u društvu vladaju neopravdana paranoja i panika?'

Bojan Glavašević (NZ) htio je znati zašto se premijer toliko čudi što građani ne vide sve što on tvrdi da bi trebali.

"Smatrate li da u društvu vladaju neopravdana paranoja i panika?"

"Spomenuli ste percepciju, a vaš prethodnik je htio to proširiti i zaljepiti etikete, aludiraju bezprizorno na činjenicu da predsjedamo Vijećem EU. Umjesto da kao lider opozicije da doprinos, ne dolazi na sjednice. Što se tiče percepcije i realnosti, prije više od tri i pol godine Hrvatska je bila duboko podijeljena zemlja, vaša je politika govorila "mi ili oni". Hrvatska je bila politizirana i antagozirana. Naša politika bila je smanjiti podjele, osigurati političku stabilnost ljudima i gospodarstvu. To smo ostvarili. I imamo međunarodni položaj koji se nekad mogao samo sanjati. Naravno, imamo još uvijek puno posla, ali ono što mogu reći, Hrvatska je bolja no što je bila", odgovorio je Plenković.

Glavašević se nadovezao:

"Dovoljno dugo ste u politici i znate da je mnogo u percepciji. Upravo zbog razlike u percepciji gubite izbore. Molim vas da protrljate oči." 

Bernardić: 'Ljudi su izgubili povjerenje u Vladu'

"Događaj u Splitu pokazao je da se građani s pravom osjećaju nesigurno jer institucije koje bi ih trebale zaštititi, to ne čine. Ljudi nemaju povjerenja u policiju, pravosuđe i Vladu u konačnici. Što konkretno poduzimate da zaustavite kaos i nered u Hrvatskoj, ovo bezakonje", pitao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio:

"Takva generalizacija ne stoji, Hrvatska je među sigurnijim članicama Europske unije. Izvlačiti iz konteksta ovo u Splitu ne razumijem, to je kao da podržavate anarhiju. Mi to nećemo dopustiti, anarhije biti neće. Hrvatska policija, nerijetko i ispod radara, i to u mandatu ove Vlade, obavila je niz akcija koje su završile uhićenjem i osuđivanjem kriminalaca i skupina. Kao što ste vidjeli, policija je brzo riješila i zločin u Splitu. Rad institucija mora biti pojačan. Rad prevencije na iskorijenjivanju onih koji su kriminalci i dileri droge, koji tom pošasti najviše naše mlade skreću s normalnog i zdravog puta na put kriminalizacije i devijacije te put loših društvenih fenomena, nije rad samo policije već cijelog sustava. Ali i mentaliteta. Ne dopuštam da se Hrvatskoj ovakvoj kakva jest lijepi etiketa anarhije, neuređenosti i nepovjerenja u sustav. To nije točno, a potvrđuju to i statistike. Ne možemo ubrzati sudove."

Bernardić je nadodao da nije dobro kad građani uzmu stvari u svoje ruke.

"Opet niste odgovorili na pitanje. Pogledajte što ljudi misle, pogledajte što se događa u Splitu. Pogledajte malo što misli vaš vlastiti narod umjesto da se skrivate po Bruxellesu i Strasbourgu. Ljudi ne mogu gledati ovaj kaos, zato sele iz Hrvatske. I to dominantno u sredinama gdje je HDZ na vlasti. Ovom izjavom ste potvrdili da je vaša demografska politika doživjela potpuni fijasko. Dok se vi šepurite po Bruxellesu, građani osjećaju nepravdu i sve teže žive. Mandat vaše vlade stane u dvije riječi - kaos i korupcija."

 

Tragedija u kojoj je šest osoba izgubilo život

Žarko Tušek iz HDZ-a izrazio je žaljenje zbog tragedije u domu koji je izgorio.

"Kako je takva anomalija moguća, biram riječi da nikoga ne optužuje i ne napadam. Nitko nije preuzeo odgovornost ni pokazao volju da je preuzme. Nitko nije tražio pomoć prije tragedije i ne mogu vjerovati da se ovako nešto moglo previdjeti. Što ste učinili da se anomalija ispravi i da se to više ne događa", pitao je Vesenu Bedeković, ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Koja je odgovorila da dom nije bio u njenoj ingerenciji.

"Riječ je o privatnom domu, nije pod našom ingerencijom. Ono što smo učinili, zbrinuli smo štićenike doma, tražili očitovanje i sve detalje o situaciji, nakon čega ćemo napraviti detaljnu analizu, na temelju koje ćemo postupati. Što dalje činimo? U pripremi je novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji će sa svojim zakonskim aktima i pravilnicima na detaljniji i cjelovitiji način odgovoriti na pitanje nadzora svih ustanova koje nude smještaj. Uz to, potičemo i širimo niz izvaninstitucijskih usluga kojima potičemo što duži ostanak starijih osoba u kućanstvima", odgovorila je Bedeković, a očitovao se Tušek:

"Vjerojatno sam dijelom pod dojmom tragedije. Naravno da imam respekt prema svemu što radite, kratko ste na poziciji. No, želim naglasiti jedan tehnički detalj. Preko državne institucije smjestili smo štićenike doma u Lobor-grad, koja ima ukupno 300 štićenika, ali nema liječnika u ovom trenutku dok druge institucije imaju manje štićenika i liječnike. Mislim da se moramo uzdići iznad političkog lešinarenja."

Pomilovanja više neće biti samo u rukama predsjednika

Ante Bačić (HDZ) pitao je ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića detalje novog Zakona o pomilovanju.

"Zakonom bi struka dala predsjedniku dala stručno mišljenje o pomilovanju pa ne bi više predsjednik sam donosio odluke o pomilovanju. Postupak bi na taj način trebao biti transparentniji", objasnio je Bošnjaković.

Tomislav Žagar nezadovoljan premijerovom odgovoru

Nezavisni zastupnik Tomislav Žagar htio je znati što s domovima u Hrvatskoj, odnosno, Krapinsko-zagorskoj županiji. Jer, u njoj nema nijednog javnog doma.

Premijer je okolišao u odgovoru, izbjegao dati konkrektne detalje i Žagar zbog toga nije bio zadovoljan te je to jasno rekao.

"Niste mi odgovorili na pitanje, nadam se da će problem biti riješen jer javnih domova nema i ako već ima novca za renoviranje dvoraca, trebalo bi biti i za domove", naglasio je Žagar.

Učitaj prethodne događaje

Reci što misliš!