Novosti / Hrvatska

IZBORI SE BLIŽE

Plenković kreće na turneju po Dalmaciji: 'Floskule i nabacivanja sada ćemo razgrtati i unutar HDZ-a'

Plenković kreće na turneju po Dalmaciji: 'Floskule i nabacivanja sada ćemo razgrtati i unutar HDZ-a'
Patrik Macek/PIXSELL

Premijer poručuje svojim neslužbenim protukandidatima da je sada na redu - bitka za HDZ

Na putu od Berlina do Velike Ludine Andrej Plenković nije našao vremena za čitanje o sve brojnijim unutarstranačkim izazivačima pa tako ni za Hrvatski tjednik i intervju vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave.

No, svojim neslužbenim protukandidatima poručuje da bitka za HDZ sada dolazi na red: "Floskule i nabacivanja sada ćemo razgrtati i unutar HDZ-a, malo čvršće, malo žešće, malo argumentiranije nego što smo to činili do sada jer smo okupirani važnim temama, a to je Vlada."

I počeo je razgrtati već danas. Onima koji mu poručuju da je stranku povukao ulijevo odgovara da se nije stranka udaljila od desnice, nego desnica od njega i to zbog, kako kaže, jedne kadrovske promjene: "Tko je postao ministrica kulture umjesto ministra kulture? Eto, vratite se na taj trenutak pa recite je li itko išta rekao protiv - prije tog kadrovskog odabira?"

Onima koji mu zamjeraju koaliciju s HNS-om i Milanom Bandićem kaže da je to bio jedini način da se osigura politička stabilnost: "A s kim ćemo drugim? Tko preostaje? Jel' bi oni onda da idemo s SDP-om? S kim da formiramo većinu?"

Dok Plenković skida rukavice, njegovi oponenti su bez velikih riječi iako se sve više spominje ujedinjena alternativa u HDZ-u. Zamjenik potpredsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručuje: ''Ja sa svima razgovaram. Cijeli HDZ je ujedinjen. Tko će biti kandidati, još ne znamo. Sa svima surađujem".

Za to vrijeme oni koji će birati predsjednika stranke raspisivanje izbora čekaju u slavljeničkom raspoloženju pa tako politički tajnik HDZ-a Ante Sanader poručuje: ''Danas vam je inače Sv. Antun, ako niste znali, pa možemo valjda malo slaviti''.

Uz imendan političkog tajnika, slave i demokraciju."Kakva podjela? Pa HDZ je demokratska stranka 30 godina! Znate da je uvijek bilo u našim izborima više kandidata. To je poželjno, to je festival demokracije'', ističe Sanader.

Sanader još ne otkriva koga podržava. Možda će biti odlučniji nakon ovog vikenda jer premijer sutra kreće na turneju po Dalmaciji. HDZ-u svojstvenim obilaskom terena Plenković tako počinje kampanju za ostanak na čelu stranke, kampanju koja će trajati do izbora, najkasnije do 17. ožujka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!