Novosti / Hrvatska

PRIVORA U RTL-U DANAS

Stručnjakinja otkrila kako će izgledati Milanovićeva inauguracija: 'Bit će jednostavno, ali svečano'

Milanović je jučer objavio da se njegova inauguracija neće održati na Markovu trgu nego na Pantrovčaku

U studiju RTL-a Danas Milada Privora, bivša ravnateljica Državnog protokola i protokola predsjednika Republike, govorila je o inauguraciji izabranog predsjednika Zorana Milanovića. 

Podsjetimo, Milanović je jučer objavio da se njegova inauguracija neće održati na Markovu trgu nego u Uredu predsjednika na Pantovčaku 18. veljače. 

"Nisam iznenađena Milanovićevom odlukom"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nisam iznenađena ovakvom odlukom izabranog predsjednika jer je Milanović jedna osoba koja je svoja i na svoj način uvijek bila. Vjerojatno to nije jedino iznenađenje koje će imati. Bit će više onoga drukčijega nego je dosad bilo", kazala je Privora. 

VEZANI ČLANCI

"To je najsvečaniji čin u jednoj državi i on treba biti svečan. Ne samo radi čina, nego i radi naroda koji to gleda. Inauguracija će imati, u mogućnostima u kojima je zamišljeno, vrlo svečani ton. Od samog ceremonijala, svi elementi moraju biti obuhvaćeni koji su predviđeni Ustavom, pa do odijevanja", kazala je Privora i dodala da to mora biti događaj koji će se pamtiti.

Na pitanje, voli li pristup kojim je krenuo Milanović, Privora je kazala da voli ceremonijale. "On daju glamur događaju. I gledatelji očekuju taj glamur, ali dobit ćemo jednostavnost koja će nas možda ugodno iznenaditi", kazala je Privora. 

Naglasila je da je to "svečanost naroda, a ne samo jedne izabrane osobe". "To je svečanost naroda i svi se tome radujemo. Zato je ranije tako bilo napravljeno", kazala je i dodala kako joj je enigma zašto je od 2000. godine upitna lenta. 

Zašto je upitna lenta?

"Ne znam zašto je upitna lenta? Ustav je u članku 11. rekao o zastavi, grbu i himni, ali je rekao i da će zakonom biti utvrđen izgled, upotreba i zaštita tih elemenata kao i ostalih državničkih elemenata kao što su lenta i zastava predsjednika države. Možemo i to povezati na način da otada nije poštovan zakon", kazala je. 

"Pozvani su samo nužni da se zadovolji trodioba vlasti i načelnik Glavnog stožera. Lijepo je da su pozvane osobe iz njegove kampanje koje su zaslužne za Milanovićev dolazak na Pantovčak. Uobičajeno je i da će biti prisutna prva dama. Svakako će to biti nešto što je jednostavno, ali svečano", zaključila je Privora.  

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!