Novosti / Hrvatska

vlasnička struktura

Novo preslagivanje u bivšem Agrokoru: PPD kupio 6,4 posto Fortenova grupe

Novo preslagivanje u bivšem Agrokoru: PPD kupio 6,4 posto Fortenova grupe
Borna Filic/PIXSELL

To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe vjerovnika Agrokora

Prvo plinarsko društvo, odnosno njihov koncern Energia naturalis (ENNA grupa), čiji je vlasnik i predsjednik Uprave Pavao Vujnovac, otkupilo je 6 posto Fortenova grupe od malih dioničara Agrokora, piše u subotu Jutarnji list, pozivajući se na neslužbenu informaciju Bloomberga koju su dnevnom listu potvrdili u ENNA grupi.

"ENNA grupa raspolaže takozvanim Kompletima novih instrumenata, izdavatelja tvrtke Fortenova Group TopCo B.V., koji nose oko 6,4 posto glasačkih prava na Skupštini izdavatelja. Riječ je o vrijednosnim papirima kojima se trguje na sekundarnom financijskom tržištu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mi smo grupacija koja se primarno bavi i bavit će se energetikom i logistikom. Istodobno, kontinuirano ulažemo u projekte i kompanije u hrvatskom gospodarstvu za koje smatramo da imaju potencijal razvoja", stoji u odgovoru koji je potpisao Damir Spudić, direktor financija ENNA grupe, navodi dnevnik.

U Fortenova grupi su Jutarnjem, pak, rekli da ne mogu komentirati vlasnička preslagivanja.

Već su neko vrijeme kružile glasine da PPD okrupnjava udio u Fortenova grupi, ali ovo je sada i službena potvrda tih informacija.

To je prva velika vlasnička transakcija u tom koncernu nakon nagodbe vjerovnika Agrokora, a vlasnička struktura Fortenova grupe prije ovih transakcija govorila je kako ruski Sberbank ima 39 posto udjela, ruska banka VTB trži 7,5 posto udjela, "imatelji obveznica", koje predvodi Fond Knight and Capital Management iz SAD-a, drže 24,9 posto vlasništva, a slijede ih domaće financijske institucije, ponovno pretežito banke poput Zagrebačke banke i Erste koje imaju 15,3 posto udjela, od čega Zagrebačka banka 2,9 posto.

Na kraju su bili dobavljači koji zajedno drže 4,7 posto vlasništva, a među njima najveće pojedinačne udjele imaju Adris grupa (1,4 posto), Franck (1,3 posto) te Saponija i Sokol Marić, svaki s po 0,6 posto udjela u novom Agrokoru.

Navodno je ENNA grupa kupovala dionice baš od malih dobavljača, poput Francka i nekih banaka, a zasad je teško spekulirati zbog čega je PPD krenuo u okrupnjavanje portfelja u Fortenova grupi, donosi Jutarnji list.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!