Novosti / Hrvatska

U čemu je tajna?

Kaos u gospodarenju otpadom: U Prelogu se odvaja 62,79 posto otpada, u Zagrebu samo 10,7 posto

Kaos u gospodarenju otpadom: U Prelogu se odvaja 62,79 posto otpada, u Zagrebu samo 10,7 posto
Zoe Sarlija/PIXSELL

Na državnoj razini, prema optimističnim procjenama, Hrvatska je na oko 30 posto

U Prelogu se odvaja 62,79 posto otpada, a u Zagrebu samo 10,7 posto, ističe u subotu Večernji list pišući o kaosu u gospodarenju otpadom i novim, skupljim, cjenicima za građane.

U zelenu kantu na kućnom pragu u Prelogu stavljaju miješani komunalni otpad, u smeđu biološki, a u besplatne vreće razvrstavaju papir, staklo, tetrapak, plastiku i metalnu ambalažu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dio kućanstava dobio je i plave spremnike za papir i tetrapak te žute za plastiku pa njima vreće za te vrste otpada i ne trebaju. Kamion dolazi prazniti kante svaki tjedan naizmjenično. Mogu dobiti i besplatne vreće za pelene i kantice za trošeno jestivo ulje... Sve to za 83 kune mjesečno za četveročlano kućanstvo.

Prema podacima za 2018., Prelog sa 62,79 posto odvojenog skupljenog otpada odavno je ispunio cilj od 50 posto koji je Europska komisija zadala Hrvatskoj za 2020. godinu.

Na državnoj razini, prema optimističnim procjenama, Hrvatska je na oko 30 posto. Najveći problemi su u velikim gradovima poput Zagreba koji je na 10,70 posto i Splita koji je pretprošlu godinu završio na samo 2,39 posto odvojenog skupljanja otpada!

Država će pokušati na sve načine izbjeći plaćanje kazni kojima joj kao batinom maše EK. Donošenje novih cjenika prebacuje na gradove i općine, a teret će najvećim dijelom platiti građani koje čekaju veći mjesečni računi.

Dio gradova i komunalaca protivi se uvođenju novih cjenika i zatražili su od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa zakonom i Ustavom.

I dok sud ne presudi, neka komunalna poduzeća odlučila su staviti moratorij na poskupljenje, dok su ostali ipak podigli cijene u strahu od kazni, ne od Europske komisije, nego od – države, donosi Večernji list.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!