Novosti / Hrvatska

Sadašnji ministar zdravstva

Tko je Milan Kujundžić: Radio je na baušteli u Njemačkoj, htio biti šef HDZ-a pa predsjednik RH...

Tko je Milan Kujundžić: Radio je na baušteli u Njemačkoj, htio biti šef HDZ-a pa predsjednik RH...
Patrik Macek/PIXSELL

Radi i kao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Mostaru i Zagrebu te na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu

Milana Kujundžića ovih dana sve više vidimo u medijima zbog afere s nekretninama. Danas je afera oko obiteljske kuće dobila novi nastavak. Svi ga znamo kao ministra zdravstva, ali tko je zapravo Milan Kujundžić?

Rođen je 27. travnja 1957. godine u mjestu Ivanbegovina kraj Imotskog gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je 1982. na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te je 1988. obranio magisterij. Specijalistički ispit iz Interne medicine položio je 1989. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Doktorsku disertaciju obranio je 1992. te je sljedeće godine otišao na postodoktorsku disertaciju u Oklahomu

Od 1990. pa do 2004. obnašao je funkciju glavnog tajnika Hrvatskoga liječničkog sindikata. Od 1996. do 2016. bio je šef Zavoda za hepatogastroenterologiju, radio je u Internoj klinici u KB Dubravi.

Autor je i više desetaka radova objavljenih u svjetskim časopisima, zatim više domaćih i međunarodnih udžbenika te prevoditelj s engleskog na hrvatski jezik. Od 2006. do 2012. bio je ravnatelj KB Dubrave.

"U podne sam obranio magisterij, a već u pet sati sjeo sam u autobus za Njemačku kako bih ujutro u šest bio na baušteli u Aachenu", rekao je kada je obranio magisterij na medicini 1988. godine.

Radi i kao redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Mostaru, Farmaceutsko-biokemijskom te Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bio je i pomoćnik ministra zdravstva RH 2004.

Kandidirao se i za predsjednika RH 2014. 

Početkom devedesetih Franjo Tuđman ga je zvao da uđe u Vladu i postane ministar zdravstva. On ga je odbio te mu glasno i jasno rekao da je u medicini isključivo iz ljubavi.  Što se tiče političke karijere, od 1992. član je HDZ-a. Iščlanio se iz HDZ-a 2013. te do 2016. bio predsjednik Hrvatske zore stranke naroda. 

Običan član HDZ-a bio je do 2012. kada se kandidirao za predsjednika te stranke. U te izbore išao je sa sloganom "Želim ozdraviti bolesni HDZ". Izgubio je vrlo tijesno, sa samo stotinjak glasova razlike u drugom krugu od Tomislava Karamarka.

Kandidirao se i za predsjednika RH 2014. Kandidaturu je objavio uz zvuke pjesme "Stina pradidova" i poručio kako "želi ljudima vratiti nadu". 

U HDZ se, nakon odlaska 2013., vratio 2016. Osvojio je 14.000 glasova i tako, s posljednjeg mjesta na stranačkoj listi u Splitsko-dubrovačkoj izbornoj jedinici, prošao u Sabor.

U početku se Kujundžić nije činio kao netko tko bi htio reformirati sustav. U svom mandatu ministra najmanje dvaput našao se pred smjenom zbog afera. Svaki put je preživio zahvaljujući tankoj parlamentarnoj većini. 

Tijekom posjeta Madridu 2003. posjetio je grob Ante Pavelića, no tada je to učinio, kako je reako, "čisto turistički i iz znatiželje". 

Ima i dugogodišnji sudski spor s Andrijom Hebrangom upravo zbog odlazaka u inozemstvo. Hebrang ga je optužio da je lažni branitelj te da si je pripisao 268 dana staža, a da fronta nije ni vidio. 

Ostaje vidjeti što će odlučiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o najnovijoj Kujundžićevoj aferi je li sve napravljeno u skladu sa zakonom. 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!