Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DAN ODLUKE

Kujundžić u ponedjeljak odlazi iz Vlade? Plenković na dva sastanka tražio njegovu ostavku!

Buran vikend i nakon sastanaka u Banskim dvorima vrlo vjerojatno završit će odlaskom MIlana Kujundžića

Sa sastanka u Vladi s Milanom Kujundžićem - jasna poruka premijera Andreja Plenkovića. Ministru zdravstva daje priliku da sam odstupi s funkcije, ali Kujundžić i dalje ostaje pri svom stavu.

"Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno. I sada će se pokazati. Ako se igdje pokaže da ijedna riječ, ijedan broj da je krivo izgovoren, ostavka je najmanji problem."

Iz Banskih dvora potvrđuju da je Plenković razgovarao s Kujundžićem i kažu da u odlukama koje slijede treba pokazati političku odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a. Čini se da je premijer još neko kraće vrijeme spreman čekati Kujundžićev potez.

Krešimir Macan, bivši Plenkovićev savjetnik s iskustvom smjena u Vladi, smatra da je Kujundžić potrošio kredite: "U ovom trenutku ovo je prevelik teret za Vladu i za HDZ. Ako se bude razvlačilo, onda imaju štetu i predsjednik Vlade i stranka."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Milan Kujundžić i Andrej Plenković (Tomislav Miletić / PIXSELL)

Lavinu afera pokrenula je kupnja kuće u Maksimiru potkraj prošle godine koju je ministar kupio kreditom i pozajmicom prijatelja iz farmaceutske industrije. Potom je otkriveno da su Kujundžići drugu zagrebačku kuću kupili od tvrtke kojoj je vlasnica bila ministrova supruga neposredno prije likvidacije tvrtke i to po manjoj cijeni od procijenjene.

Zbog toga je Ivan Pernar DORH-u podnio prijavu protiv Tatjane Kujundžić: "DORH ima sada vrlo jednostavan posao. Treba samo ići napraviti uvid u kupoprodajni ugovor između tvrtke Zidni vrt koji je po navodima medija potpisala Tatjana Kujundžić i pogledati koliko je procijenjena ta nekretnina bila."

Osim kuća u Zagrebu, u imovinskoj kartici ministra stoji i jedan apartman u Novalji, iako su u zemljišnim knjigama zavedena dva. Prijavljena površina u kartici sa stvarnim stanjem nije se slagala ni kada je u pitanju kuća s bazenom u Ivanbegovini u kojoj ministar nije prijavio okućnicu. I kao da sve to nije bilo dovoljno, ulje na vatru dodali su Kujundžićevi susjedi napadom na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić.


Sve ukupno, loše za percepciju Vlade kojoj i ovako pada rejting. Macan upozorava: "Ovdje općenito govorimo  o dojmu, a ne o činjenicama. I to političari moraju shvatiti, da je u nekim situacijama važniji dojam, što građani misle, od toga ima li kaznene ili prekršajne odgovornosti."

Šteta u godini unutarstranačkih i parlamentarnih izbora za Plenkovića i HDZ mogla bi biti nenadoknadiva. Zato bismo rasplet ove afere mogli dočekati već sutra jer je klima u Vladi i oko Vlade takva da bi se moglo dogoditi da Plenković Kujundžiću, ako on sam ne odstupi, pokaže palac dolje.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!