Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Raste broj oboljelih

Širi se gripa u Hrvatskoj: 'U razredima nedostaje između 50 i 60 posto učenika'

Liječnici savjetuju redovito pranje ruku. Visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima simptomi su gripe

Širi se gripa. Među oboljelima najviše je djece pa je ova zarazna bolest ispraznila učionice. 

"Nedostaje oko pedeset do šezdeset posto učenika po razredima, osobito u manjim razredima, od prvog do četvrtog, pretežno boravkaški razredi", izjavila je Martina Erić, stručna suradnica logopetkinja u OŠ Remete u Zagrebu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Registrirano je 2910 oboljelih od gripe, najviše je djece predškolske dobi.

"Mi smo je očekivali, ona je do sada bila sporadična, ali sad se pojavljuje u pravoj epidemiji. Ona će se vrlo brzo, kroz nekoliko vikenda proširiti jer se djeca druže. Mjesta visokog rizika su igraonice, dječji rođendani, šoping-centri, znači mjesta na kojima se okuplja velik broj ljudi i treba ih izbjegavati", kazala je pedijatrica dr. Diana Puževski.

Liječnici savjetuju redovito pranje ruku. Visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima simptomi su gripe koja se pojavljuje naglo. Uz gripu, javlja se i upala pluća.

"Dijete, koje nema komorbiditet, nema astmu, nema srčanu grešku, tri dana ostaje slobodno doma. Pogotovo ako su osnovne funkcije, hranjenje, termoregulacija ispunjene. Ako roditelj i nakon 24 sata ima teškoća sa spuštanjem temperature ili dijete tako kašlje da ne tolerira hranu i povraća, to su indikacije za pregled", dodala je Diana Puževski.

VEZANE VIJESTI:

Trenutačno prevladava tip A gripe, najviše H1N1 podtip. Vrhunac se tek očekuje.

"Za sada se čini da je sezona blaga, no ne mora značiti da će se nastaviti tim tempom. Očekujemo sredinom drugog mjeseca, krajem veljače da bi intenzitet trebao biti najjači i nakon toga opadanje pojavnosti bolesti", rekla je Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja u HZJZ-u.

Ove sezone prijavljena su 4 smrtna slučaja od gripe, no sumnja se da je od ove bolesti dosad umrlo 11 ljudi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!