Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Uporni Metkovac

Hodao 15 dana do Kujundžića, dočekao ga Beroš: 'Nema tu priče neću, ne mogu. To se mora!'

Simbolično, 5 do 12 stigao je na vrata budućeg ministra koji ga je dočekao i kratko saslušao

Vili Beroš, budući ministar zdravstva, odmah se suočio i s problemima u svom resoru. Pred vrata mu je stigao Ivo Matičević, koji je 15 dana hodao od Metkovića prema Zagrebu. Došao je da ministru kaže da se situacija u dolini Neretve nimalo nije promijenila ni godinu dana nakon smrti dječaka Gabrijela i da je tamo hitno potrebna županijska bolnica.

"Mi smo u dolini Neretve tražili gradnju regionalne bolnice koja bi bila u službi dviju županija, znači Splitske i Dubrovačko-neretvanske. Ona se mora graditi, nema tu priče neću, ne mogu", rekao je Ivo Matičević, čelnik građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

S ruksakom od 13 kilograma, na dan je prelazio oko 35 kilometara po buri, magli i kiši od Dalmatinske Zagore, Sinja, Knina, Like, Gračaca i mnogih drugih mjesta. Obični građani, policajci, HGS-ovci i drugi dali su podršku 40-godišnjem Ivi Matičeviću.

Na zagrebačkoj dionici pridružila mu se studentica Laura, čija se obitelj kako bi ona dobila bolju liječničku skrbi i obrazovanje preselila iz Metkovića u Zagreb.

"Bio je težak put, ali kad upoznaš tisuće i tisuće ljudi jednostavno ti daju snagu za dalje", kazao je Matičević. 

Simbolično 5 do 12 stigao je na vrata budućeg ministra koji ga je dočekao i kratko saslušao. 

"Helikopterska služba nije luksuz, to je potreba, sad i odmah", rekao je Matičević.
 
"Slažem se s vama, hvala vam na dolasku i što ste mi ukazali na viđenje vaših problema, ne bi sad volio raditi predstavu za medije. Mogu vama i cijeloukupnoj javnosti obećati bolju skrb pa tako i helikoptersku službu, ali  obećati bolnicu to ne mogu to moraju pokazati studije" rekao je Vili Beroš, kandidat za ministra zdravstva.

Val nezadovoljstva u Metkoviću krenuo je nakon što je u prosincu 2018. pod sumnjivim okolnostima preminuo devetogodišnji Gabrijela Bebić čije teško zdravstveno stanje liječnici nisu prepoznali na vrijeme.

Sinovi i kćeri Neretve predvođeni roditeljima malenog Gabrijela izišli su na ulicu. Tada, baš kao i sada tražili su gradnju županijske bolnice i uspostavu hitne helikopterske službe.

"I napravit će je ovdje, bolnicu, gdje je bilo rečeno da će je napraviti", kazala je majka Gabrijela, Ivana Bebić.

"Ovdje smo da damo podršku drugim ljudima, da ne daj Bože ne bi druge ljude zadesila sudbina koja je nas", kazao je Gabrijelov otac Mišo Bebić.

Bolnice i dalje nema na vidiku, ali barem se nešto pokrenulo. 

"Sve ono što su građanska incijativa i roditelji pokojnog Gabrijela stavili pred nas mi smo nabavili zahvaljujući donaciji Grada Metkovića. Nabavljen je transportni inkubator, crpa analizatori i hematološki brojač", kazao je Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković.

"Realno govori da je potreba za hitnom helikopterskom službom u Dubrovačko-neretvanskoj službi 365 dana. Imali smo neke nazanke da je to moguće povremeno. Nama nije jasno što to znači povremeno, ako se čovjek razboli treba taj helikopter, ili ga ima ili ga nema", kazao je Mladen Tureček.

Problem Metkovića mogu izliječiti liječnici, ali ni njih nema.

"Metković nije atraktivna lokacija.Radimo na tome da ljudima ponudimo nešto vise od gole plaće, prije svega mislim na rješavanje stambenog pitanja. Mi već tri godine imamo problem, nedostaje nam ginekolog, kad je labortaorij ostao bez voditelja promtno smo reagirali, ali još smo uvijek u dogovoru s drugom ustanovom, to su posuđeni specijalisti", kazao je Mihovil Štimac.

"Ove skupe limuzine su hitna pomoć koja treba, ove skupe limuzine su ginekolozi koji trebaju Korenici, Gračacu. Kad budete dolazili ima da svaki do vas pješke prođe kuda sam ja prošao, pješke", zaključio je Ivo Matičević.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!