Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Međunarodno pravo

Slovenski premijer Šarec: 'Hrvatska mora shvatiti da trebaju poštovati arbitražnu presudu'

Sud EU-a je doduše proglasio svoju nenadležnost ali je u obrazloženju odluke naveo kako arbitražu treba poštovati

Slovenski premijer Marjan Šarec kazao je u petak da Hrvatska nema razloga za slavlje, nakon što se Sud EU-a u Luksemburgu proglasio nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske.

"Nije baš pravo  vrijeme da u Hrvatskoj otvaraju šampanjac, morat će prije ili kasnije shvatiti da trebaju poštovati arbitražnu presudu", kazao je Šarec u izjavi novinarima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Po njegovim riječima, Sud EU-a je doduše proglasio svoju nenadležnost, ne izjašnjavajući se o meritumu tužbe, ali je u obrazloženju odluke naveo kako arbitražu treba poštovati.

"Jasno je napisano da je arbitraža važeća i da treba poštovati međunarodno pravo", ustvrdio je Šarec dodavši kako je stvar interpretacije kako će se odluka Suda u Luksemburgu doživljavati.

VEZANE VIJESTI:

Upitan je li možda podnošenje tužbe protiv Hrvatske zbog neprovedbe arbitražne presude, na što se odlučila prijašnja vlada Mire Cerara, bila pogreška, Šarec je rekao da je o tome teško suditi.

"Odluku o tužbi donijela je vlada na odlasku, pred kraj svog mandata, ali ova presuda ipak ponovo naglašava poštovanja međunarodnog prava, zato mislim da tužba nije bila pogreška", kazao je Šarec koji je u ponedjeljak podnio ostavku na svoju dužnost, čime je njemu i vladi prestao puni mandat i obavljaju tehničke poslove.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!