Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

Penava kritičan u RTL-u Danas: 'Trebam li držati jezik za zubima dok u Rijeci imamo simboliku SFRJ?'

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava gostovao je u RTL-u Danas

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila i Konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Time se želi očuvati trajna uspomena i sjećanje na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu i potaknuti razvoj grada. 

Saboru je upućen i Konačni prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Republiku Hrvatsku, kojim bi ta bolnica postala Nacionalna memorijalna bolnica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O ovim prijedlozima kao i unutarstranačkim izborima u HDZ-u u RTL-u Danas govorio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Kazao je da su ovi potezi Vlade prije svega "slušanje poruka koje smo slali u tom smislu". Naglasio je da su to poruke koje su im poručivali branitelji i drugi ljudi koji su dolazili u Vukovar. Pozvao je saborske zastupnike da budu pozitivni prema ovome zakonu i izglasaju ga velikom većinom. 

"Trebam li držati jezik za zubima?"

Premijer Andrej Plenković  ovom je odlukom Penavi dao ono što je tražio, a Penava ga u posljednje vrijeme kritizira. Na pitanje hoće li ga nastaviti kritizirati Penava je kazao da će uvijek ostati vjerodostojan. 

"Uvijek sam pohvalio i pohvalit ću Vladu, ali nemojte tražiti od mene da slijepo budem poslušnik i da budem netko tko kima glavom zbog nekakve stranačke odanosti ili pripadnosti. Postavit ću pitanje: Trebam li držati jezik za zubima i ne biti kritičan ako izglasamo ovaj zakon i proglasimo Vukovar mjestom posebnog pijeteta, a paralelno imamo u Rijeci protežiranje simbolike bivše SFRJ, zastave te države, crvene zvijezde na neboderu? Znači crvene zvijezde i zastave države koja je sravnila ovaj grad sa zemljom? Ili, pak, u okolici Vukovara spomenik agresorskim vojnicima i pripadnicima četničkog pokreta? Ide li to jedno s drugim?", upitao je Penava.

"Činim li korist i gradu i Vladi i stranci ako kažem da to nije normalno i vjerodostojno? Imati i plus i minus istodobno jer te stvari isključuju jedna drugu. Zbog vjerodostojnosti zahtijevam i osjećaj prema Domovinskom ratu, u koji se svi zaklinjemo, da imamo jasan i rezolutan stav. Ako je vrijednost Domovinskog rata nešto na čemu je nastala ova država, onda je sve ono zbog čega je došlo do Domovinskog rata i što je ugrožavalo proces nastanka ove države, mora biti nepoželjno u bilo kojem prostoru, kulturnom ili sportskom. Tu nema ni mrvice tolerancije za simbole totalitarnih režima koji su pokušavali ugroziti nastanak hrvatske države", kazao je Penava koji je u unutarstranačkim izborima stao na stranu Kovača i Stiera, a protiv Plenkovića. 

"Zauvijek ću biti na tragu toga da su neke vrijednosti iznad politike i stranačke stege. Tu mislim na vrijednosti koje baštinimo kao hrvatski narod", kazao je Penava te dodao da je pobornik jake nacionalne države. Zaključio je i da bi izašao iz politike ako bi morao pogaziti te svoje vrijednosti.   

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!