Novosti / Hrvatska

Priča o najvećim izazovima

Film o životu i djelu Stepinca! Rektor HKS-a za RTL poručio: 'Proglasit će ga svetim'

U dokumentarcu je prikazan i njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu premijerno se večeras prikazuje novi dokumentarni film: "Stepinac: kardinal i njegova savjest", redateljice Višnje Starešine.

Priča je to o životu Alojzija Stepinca, kako se nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o razlozima neprihvaćanja njegova lika i djela koje ga prati do današnjih dana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U dokumentarcu je prikazan i njegov osobni angažman u organizaciji spašavanja Židova u vrijeme holokausta u NDH, a uz intervjue s povjesničarima, prikazuje i osobna svjedočanstava preživjelih i njihovih potomaka koji su sudjelovali u tim spašavanjima.

Rektor za RTL Danas: 'Alojzija Stepinca će proglasiti svetim'

Za RTL Danas o filmu je govorio Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

"Novo je da je gospođa Višnja Starešina ispričala povijesne činjenice i spojila ih s nekoliko životnih priča. Što je za pretke učinio Alojzije Stepinac i Crkva za vrijeme NDH", rekao je Tanjić.

Objasnio je i što misli o tome da su premijer Andrej Plenković i papa Franjo o kanonizaciji Stepinca poručili da je samo potrebno strpljenje. 

"Strpljenje je kršćanska vrlina. To nije pasivno čekanje. Poziv da produbljujemo poznavanje Alojzija Stepinca. Nekako mi se čini i da to osjećamo da je ovo vrijeme dubljeg i intezivnijeg otkrivanja Alojzija Stepinca i njegovog života i djela. Na to strpljenje smo pozvani i neće biti uzaludno", kazao je Tanjić.

Rekao je i kako je on siguran da će Crkva Alojzija Stepinca proglasiti svetim.

"Velik je interes za film. Bit će prikazan i na našem sveučilištu, u Hrvatskoj, ali i u dijaspori", zaključio je rektor.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!