Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Petaša i prvaša - nema

Nekad je u školi bilo 600 učenika, a sada ih je u svakom razredu jedan ili dva: 'Nedostaje mi smijeh djece'

U školi je osam razreda, u svakom po učenik ili dva. Petaša i prvašića - nema

Zbog loše demografske slike svake godine u Hrvatskoj je sve manje škola. Velikih problema imaju seoske i područne škole koje sve teže opstaju.

Jedna od njih koja još nije stavila ključ u bravu je Osnovna škola u Tijarici koju pohađa samo desetero učenika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jedan profesor i dvoje učenika. Tako uglavnom izgleda nastava u Osnovnoj školi u Tijarici.

"Ovako mi je lakše naučiti, profesor se samo meni posveti i tako. Bolje bi bilo da nas je više, ali evo, što je, tu je", rekao je Mate Sablić, učenik 7. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

U školi je osam razreda, u svakom po učenik ili dva. No, petaša i prvaša uopće nema.

"Ovdje, na ovom području radim već 37 godina. Meni nedostaju djeca. Kad ne čujete onaj smijeh djece, onu njihovu užurbanost u igri, u svemu, to ne može biti kao kad ima više djece", izjavila je Franka Ivančić, učiteljica razredne nastave u OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

A više djece nedostaje i školarcima pa manjak vršnjaka nadoknađuju na razne načine. "Imamo web stranicu s igrama i videopozive s učenicima iz drugih škola", kaže Viktorija Izabela Pavić, učenica 3. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

"Sudjelujemo u raznim projektima, dopisujemo se s raznim školama, šaljemo si čestitke za Božić, to nam je najdraže kad radimo", kazao je Marko Babić, učenik 3. razreda OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Umjesto dječjeg smijeha hodnicima u ovoj osnovnoj školi odzvanja tišina. A sjećaju se stariji, nekada je u ovoj zgradi bilo i šest stotina učenika. No, smanjenje broja stanovnika učinilo je svoje.

Pa su gotovo prazne učionice ovdje surova stvarnost. S obzirom na mali broj učenika, nastavnici moraju kombinirati razrede. Šesti i sedmi razred skupa su na satu.

"Ja sat moram podijeliti u dva dijela, po 20 minuta, obradit dvije lekcije u jedan sat. Znači, dvije lekcije koje su potpuno suprotne", izjavio je Nikša Radan, profesor povijesti i geografije u OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Iz resornog ministarstva poručuju kako se bore za što bolje uvjete rada u školama. Do lipnja imaju rok predložiti novu mrežu školskih ustanova za svoje područje.

U ovoj školi nadaju se da će reorganizaciju i preživjeti.

"Dogodine imamo 4 prvašića tako da, nikad se ne zna. Imamo nešto mladih obitelji koje su ostale u mjestu i koje tu žive. I evo, vidjet ćemo", rekla je Ana Bravić, ravnateljica OŠ "Stjepan Radić" u Tijarici.

Svjesni da bez djece i škole u malim mjestima nema ni života.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!