Ostani doma
Novosti / Hrvatska

uskoro izbori u stranci

Božinović tvrdi da nema raskola u HDZ-u, prozvao Brkića i Kovača: 'Ima tu dosta kolektivne amnezije'

Božinović je rekao da se nije kandidirao na izborima jer je zadovoljan svojom funkcijom u stranci

A osim koalicijskih, Andreja Plenkovića zabrinjavaju i unutarstranački problemi. Pogotovo otkad su raspisani izbori u HDZ-u i otkad su - sve maske pale.

Sinoć su se svi okupili na stranačkom skupu, a već danas Ivan Penava proziva aktualno vodstvo da pritiscima s pozicije moći guši demokraciju u stranci pa i da im je zbog toga otežano prikupljanje potpisa za kandidaturu.

O stanju unutar vladajuće stranke i njihovim unutarstranačkim izborima koji su pred vratima Damira Gregoret razgovarala je s Davorom Božinovićem, glasnogovornikom tima aktualnog predsjednika HDZ-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nakon što je u utorak pao zagrebački GUP mnogi se pitaju pada li i vladajuća koalicija?

"Sve nešto pada, ja se s tim ne slažem. I današnje izjave pokazuju da ništa ne pada. HDZ je na gradskoj razini odlučio da će uložiti određen broj amandmana i da je to njegov uvjet da prihvate GUP. To se nije dogodilo i stvari se resetiraju", kaže Božinović. Govoreći o odgodi glasovanja o Saboru ovog petka, Božinović kaže da je tako odlučeno jer neće biti nekoliko zastupnika na sjednici.

Božinović poručuje i kako koalicija s Bandićem ide dalje do izbora.

"U ovom trenutku ne može biti izvanrednih parlamentarnih izbora. Ne vidim potrebe da bude prije rujna, ali što se HDZ-a tiče - on je uvijek spreman za izbore".

''Zadovoljan sam svojom pozicijom''

U HDZ-u se 15. ožujka održavaju unutastranački izbori, a sam Božinović je glasnogovornik Stožera aktualnog predsjednika. Upitan kako to da se nije kandidirao za neku od funkcija, odgovorio je: ''Ja sam kao međunarodni tajnik zadovoljan pozicijom u stranci. Smatram da je Andrej Plenković najbolje rješenje za Hrvatsku i HDZ, a to se vidi iz niza parametara. Mislim da sam dovoljno istaknut. Ne bojim se nikoga i ničega. Svi mi imamo različite putove u politici. Ja sam rekao da se mnogo ljudi u HDZ-u diči našim međunarodnim uspjesima, neki od njih su na tome radili i u Bruxellesu, a kad si tamo, nisi na terenu".

Na poziciju međunarodnog tajnika Božinović je došao nakon smjene Mire Kovača.

"Mislim da je predsjednik stranke ocijenio da mu ja u tom trenutku mogu više pomoći", kaže Božinović odgovarajući na pitanje što je bio Kovačev krimen.

Prozvao Brkića i Kovača

Ivan Penava pak kaže kako vodstvo HDZ-a pritiscima s pozicije moći utječe na članstvo te da im je zbog toga otežano i prikupljanje potpisa. 

"Ne znam iz čega je to zaključio. Svi koji su najavili kandidaturu, dobili su obrasce i mogu slobodno skupljati potpise članova. Nije se ograničavao broj na one koji plaćaju članarinu...", komentira Božinović.

Kad je riječ o koaliranju s HNS-om, Plenković je rekao da je Brkić bio prvi koji je zazivao tu koaliciju.

"Sigurno je točno. Ja sam bio kad je raskid koalicije s Mostom. Imate i svjedočanstva nekih drugih ljudi. Ne znam zašto Brkić kaže suprotno, očito je puno kolektivne amnezije. Ima toga još, recimo neki se ne sjećaju da su zagovarali Istanbulsku konvenciju - konkretno Miro Kovač. Nije to prljavo rublje, to su činjenice. Ako vi napadate SDP-ovu vladu iz pozicije oporbe da nisu usvojili Konvencije..." kazao je Božinović.

Nema raskola u stranci

"Mislim da se nije dogodio raskol, svi su dovoljno racionalni. Postoje različita gledišta. Bitno je koliko si vjerodostojan u tome što govoriš o sebi i drugima. Ovaj Plenkovićev tim sigurno nije krenuo ni na koga. Sve što je rečeno u javnom prostoru bila je reakcija na optužbe koje nisu utemeljene", dodaje te napominje kako ne zna što će biti nakon izbora.

Božinović je siguran da će Plenkovićev tim pobijediti.

"To su biografije koje jamče povjerenje članova HDZ-a. Uostalom članovi će odlučiti", kazao je Božinović i dodao kako se nada da će Medved, a ne Penava postati zamjenik.

"Tomo Medved je to zaslužio, a Penava će zaslužiti. Tomo ima puno dulju biografiju. Mislim da je pokazao kroz svoj politički i vojni put da je zamjenik predsjednika kakav HDZ treba imati".

Što se tiče slučaja Josipa Ćelića, Božinović je rekao da je spreman vratiti ga na istu poziciju ako se pokaže da nije bilo nikakvog krimena. Upitan je li znao da je bio na tajnom zadatku, Božinović je rekao: ''Tada je to već otišlo u pravosudne vode, bio je pritisak javnosti da je sam Ćelić rekao da se radi šteta sustavu...O tome je glavni ravnatelj nešto kazao da on ne mora precizno znati. Ja ne znam ono što ne trebam znati, pričekat ćemo ono što će zaključiti istraga".

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!