Novosti / Hrvatska

unutastranački rat

Opcija za promjene udara po Plenkoviću: 'Guši demokraciju u HDZ-u, trebamo se toga riješiti'

Iz opcije za promjene poručuju da im je zbog pritisaka unutar stranke otežano i prikupljanje potpisa

Nakon teških riječi na sinoćnjem skupu, u zagrebačkoj Dubravi svi su zajedno. Barem fizički.

''Pozivam sve kolege, pa i protukandidate koji su ovdje, da to učinimo na način da od ovih unutarstranačkih izbora Hrvatska demokratska zajednica ima koristi. Pobjeđujemo kad smo jedinstveni, kada nismo jedinstveni, onda ti rezultati mogu djelovati kao da nam je netko odgrizao dio biračkog tijela, ali nas ne mogu pokolebati. Od malih ugriza HDZ neće biti slabiji, samo će se osnažiti", poručio je Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


No već danas ugrizi unutar stranke se nastavljaju. Iz opcije za promjene optužuju aktualno vodstvo da se koristi pozicijom moći i tako guši demokraciju u stranci.


''Kad vi koristite, zapravo pritišćete s tih vodećih instanci ljude da vam daju iskaze potpore na terenu, a pogotovo kad se još ne znaju ni kandidati ni programi, naravno da vršite pritisak. Naravno da onda kada to povežemo s ovim prvim dijelom koji sam spomenuo, tim sklopom nekakve represije na koji su ljudi očigledno navikli, naravno da to u toj kombinaciji dovodi do gušenja demokracije, odnosno slobodnog iznošenja stavova.To je prisutno i trebamo se toga riješiti", kaže Ivan Penava, kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a.

I dok njegov direktni konkurent za drugog čovjeka HDZ-a Tomo Medved tek kaže: ''Ja ne pridonosim dizanju tenzija, štoviše pozivam da se argumentirano predstave programi članstvu stranke.''

Tenzije u vrhu već su dignute, a iz opcije za promjene poručuju da im je zbog pritisaka unutar stranke otežano i prikupljanje potpisa:

''To je nama nanijelo štetu! Može pričati tko što hoće, po nama to nije bilo demokratično, nije bilo fer. Toliko je daleko od te sigurnosti i dominantnosti koju se želi prezentirati jer netko tko je siguran u sebe, u svoje kvalitete to ne bi radio. Oslonac bi mu bile te kvalitete i ne bi se služio ovakvim mehanizmima", smatra Penava.

Penava hvali rad smijenjenog ministra Tomislava Tolušića, ali poručuje da zasad nije u njihovu timu. Za razliku od Brkića.

Plenkovićeve prozivke da je upravo Brkić prvi zazivao koaliciju s HNS-om nisu im prepreka jer Penava poručuje da ništa nije crno-bijelo.

"Mi govorimo o procesima i ljudima koji traju godinama i tu nećete naći nikoga tko je savršen, tko je uvijek bio u pravu, tko je imao kristalnu kuglu. Znači, nećete ga naći i zašto mi sada gledamo jedini u druge i tražimo mane?", pita se Penava.

Upravo pozivajući se na političke i osobne mane aktualnog vodstva, opcija za promjene je i krenula u ofenzivu.

"Uvjeren sam da ćemo u konačnici na izborima izabrati, da će članstvo izabrati onaj tim za koji vjeruje da je najbolji", poručuje Medved.

Teško je zamislivo da će sve vodeće funkcije osvojiti članovi istog tima, a kadrovsku križaljku 15. ožujka moći će slagati, prema danas objavljenim podacima, točno 211.492 člana HDZ-a.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!