Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Vedriš u RTL Direktu

'Biti predsjednik HDZ-a je kao da ste dirigent velikog orkestra. Tuđman ne bi dopustio ovo ponašanje'

I Andrej Plenković i njegovi unutarstranački protivnici pozivaju se na bliskost s Tuđmanovim politikama

"Ima jedan čovjek čudan, ime mu je Franjo Tuđman. Prije svakog spavanja, mijenja ime Dinama", tako su Bad Blue Boysi krajem 90-ih pjevali na svakoj utakmici svoga kluba jer klub im se tada zvao Croatia.

A onda, dva mjeseca nakon smrti prvog predsjednika, na Valentinovo prije točno 20 godina, uslišane su njihove dugogodišnje molitve i Croatia je ponovno postala Dinamo. Legenda koju je proširio tadašnji Dinamov predsjednik Zlatko Canjuga kaže da mu je Tuđman, dok je u bolnici ležao na samrti, šapnuo "Vrati djeci Dinamo!". Je li tako doista i bilo ne možemo znati, ali 10.000 Dinamovaca sjeća se kako je tada, prije 20 godina, ispod zapadne maksimirske tribine pred njih izašao legendarni Velimir Zajec, digao ruke u zrak i viknuo "Imamo Dinamo!".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Teško je stvari gledati izvan konteksta vremena. To je bilo vrijeme promjene svijetova, raspad Jugoslavije, svih institucija tog vremena. Sve promjene krenule su na ukupnom frontu, no ovo je bio izuzetak pravila. Generacije igrača i navijača identificirale su se sa hrvatskim Dinamo. Desio se jedan povijesni nesporazum", rekao je u RTL Direktu jedan od Tuđmanovih bliskih suradnika Mladen Vedriš.

Upravo je prvi hrvatski predsjednik tema gotovo svih izbora, a u posljednje vrijeme ga se svakodnevno spominje u kontekstu nadolazećih unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Svi se pozivaju na Franju Tuđman.

"On je imao jednu povijesnu misiju - izboriti se da se, bez gotovo ikakvih sredstava, energija naroada usmjeri prema samostalnosti. Takvo nešto se događa, ne jednom u stoljeću, nego jednom u povijesti. Svak ovrijeme nosi svoje, današnje vrijeme zahtijeva druge ciljeve i osnovno pitanje je što stranka ima u programu. Mi smo imali ciljeve koji su tumačili ulazak u NATO, u EU, a to su bili alati da država drukčije izgleda. Pravi cilj svake stranke, pa tako i HDZ-a, bi trebao biti da poboljša kvalitetu življenja, da ovo postane moderna, uspješna država. Onaj tko to ostvari se neće morati pozivati na ono što je učinjeno u vrijeme predsjednika Tuđmana. Ne možemo gledati stvari samo u retrovizoru, nego i ispred sebe", rekao je Vedriš.

Kako bi Tuđman pak reagirao na ovakve događaje u njegovoj stranci?

"Ne da ne bi htio da se ovo događa, nego se u njegovom mandatu to ne bi dešavalo. Biti predsjednik HDZ-a je biti dirigent velikog orkestra, a on naravno ima niz jakih individua i vi ih morate znati uklopiti u cjelinu, morate razumjeti i jedne i druge. Tuđman je to znao u ratnim uvjetnima, danas to netko mora znati u mirnim uvjetima", ističe Vedriš.

I Andrej Plenković i njegovi unutarstranački protivnici pozivaju se na bliskost Tuđmanovim politikama. Pa tko mu je onda bliži?

"To je kao kad gledate Mona Lisu, smješka se svakome. Najbliži je možda bio Stier, koji je u svom eseju rekao da je HDZ ispunio svoju povijesnu misiju, ali da bi opstap mora naći odgovore na temu suvremenog življenja u Hrvatskoj", rekao je Vedriš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!