Novosti / Hrvatska

smijenila ga

Ostojić o Lozančiću: 'DORH treba utvrditi zašto ga je Grabar-Kitarović smijenila'

DORH je potvrdio Ostojiću da nije bilo nikakvih prijava protiv Lozančića

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) rekao je u petak da je od Državnog odvjetništva RH dobio odgovor kako nema osnovane sumnje vezano za optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića.

"Dobili smo odgovor da nema osnovane sumnje. Smatram da je DORH ono nadležno tijelo, obzirom da mi ne možemo zvati Lozančića niti Grabar-Kitarović, koje treba utvrditi postoji li ili ne osnovana sumnja. I dalje stojim pri tome, čekat ćemo odgovor DORH-a u ponovljenom pokušaju ukazujući na zakon koji jasno govori da bi oni trebali takve radnje poduzeti”, rekao je Ostojić novinarima u Hrvatskom saboru vezano uz njegov zahtjev da DORH pokrene postupak vezan za optužbe hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović protiv bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića. Drži da je to bilo dovoljno osnove da DORH pokrene izvide i zatraži objašnjenje o čemu se tu radi.

Ostojić: Treba objasniti zašto je netko smijenjen

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ostojić je rekao i da Grabar-Kitarović, koja je rukovodila sigurnosnim sustavom, ne može u objašnjenju zašto je netko smijenjen samo dati naznaku da je radio nešto što je suprotno zakonu ili da je zlouporabio svoj položaj. Poručio je kako je Lozančić bio ravnatelj SOA-e i treba se znati zašto je otišao.

Također je ocijenio da "u DORH-u postoji linija manjeg otpora za mnoge stvari", pa i u tom slučaju.

"Mislim da je to jedno čisto nezamjeranje. Najbolje bi bilo da zbog javnosti to raščiste i razjasne a ne da to ostane pod velom tajne", rekao je.

Ostojić smatra da treba izvidjeti zbog čega je Lozančić smijenjen, a bio je profesionalac za ministra Davora Božinovića, bio je i bivši sigurnosni savjetnik predsjednika Republike, a za Grabar-Kitarović to nije.

Drži da da ne postoji razlog zašto Lozančić ne bi mogao postati savjetnik novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću jer, pojasnio je, ne postoje nikakve prepreke za njegovo imenovanje.

Petrov: Država ne funkcionira normalno ako se  prva osoba sigurnosne službe šalje na ulicu  

I čelnik Mosta Božo Petrov u petak je poručio da se treba izjasniti zbog čega je u veljači 2016. smijenjen čelnik SOA-e Dragan Lozančić na čemu je inzistirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Komentirajući inzistiranje predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ovog Ranka Ostojića da DORH ispita predsjednice zbog njenih optužbi na račun Lozančića, Petrov je rekao da Državno odvjetništvo treba biti neovisno tijelo koje treba postupati u skladu sa svojim obvezama, dužnostima i pravilima pa se nada da će na takav način i postupiti, ne samo u tom slučaju, nego u apsolutno svakom slučaju.

"Što se tiče Dragana Lozančića i naše uloge u Vladi 2016., nisam ulazio u samu srž onoga oko čega su se prepirali i nisu se slagali. Mene je zabrinjavao način na koji je trebala završiti prva osoba u našoj sigurnosnoj službi, odnosno, na ulici, što je za mene neprihvatljivo. Za svaku uređenu, stabilnu, sigurnu zemlju je to neprihvatljivo“, rekao je Petrov.

"U srž sukoba predsjednice Grabar-Kitarović i Lozančića nisam ulazio, time se trebaju baviti osobe koje vode institucije - predsjednik Vlade, predsjednik države, uostalom, i DORH ako treba biti uključen, a ne ja. Ono oko čega se ja trebam brinuti je način na koji zemlja funkcionira ako sam potpredsjednik Vlade i to je moja dužnost. A država sigurno ne funkcionira normalno ako se prva osoba sigurnosne službe šalje na ulicu", smatra Petrov.

Stvari se trebaju razjasniti i treba se znati što se dogodilo i tko je što radio ako želimo biti transparentni i pošteni, pogotovo ako je riječ o osobi koja će postati savjetnik predsjednika Republike, zaključio je.

Vlaho Orepić, koji je u to vrijeme bio ministar unutarnjh poslova, za Lozančića kaže da je jedan od najvećih stručnjaka u sustavu, te da zaslužuje da se stvar raščistiti zbog vlastite satisfakcije i zbog buduće karijere. 

''Tražio sam objašnjenje tada, nisam ga dobio, ali ja sam zaštitio Lozančića i smjestio ga u sigurnosni sustav u DUZS'', kazao je Orepić.

Sinčić: Situacija oko Grabar-Kitarović i Lozančića mora se raspetljati

 Zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Vilibor Sinčić u petak je rekao kako se situacija oko aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i  bivšeg šefa SOA-e Dragana Lozančića mora raspetljati.

"Situacija oko Lozančića i još uvijek aktualne predsjednice Grabar-Kitarović se mora raspetljati. To je jedan od možda najvažnijih skandala u mandatu aktualne predsjednice ili ako hoćete vlade Andreja Plenkovića”, odgovorio je Sinčić novinarima u Hrvatskom saboru na pitanje treba li se rasčistiti situacija oko Lozančića koji bi trebao postati savjetnik za nacionalnu sigurnost novoizabranog predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Drži kako je tu bilo niz kršenja procedura o sigurnosti i zakona te se stoga to mora riješiti do kraja. "To mora biti prioritet svih institucija", dodao je.

Sinčić je rekao i da DORH mora po zakonu, ako u medijima ili javnosti čuje da se događa neki kriminal ili sl., to istraživati.

"Ako nije, to je ogroman propust za glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i njegovog prethodnika jer se te stvari vuku još od prije. Bilo bi tužno da netko mora podnijeti kaznenu prijavu pa da onda, po toj sili zakona, onda moraju postupati”, kazao je.

Klub zastupnika Živog zida i Promijenimo Hrvatsku u Saboru je održao konferenciju za novinare na kojoj je upozorio na, kako tvrde, nepravdu, korupciju i organizirani kriminal u hrvatskom pravosuđu.

Svoje negativno iskustvo s pravosuđem tijekom sudskih tužbi protiv Zagrebačke banke tom prilikom je detaljno iznio Ivan Močan koji je za nezakonite postupke i krivotvorenja potvrda o ovršnosti prozvao više sudaca i javnog bilježnika u tim postupcima.

Sinčić je potom ustvrdio da je to što se čulo o krivotvorenju spisa, preplaćivanju vještaka i manipulaciji evidencijom svakodnevica u hrvatskom pravosuđu.

Naveo je i da kod Močana postoje dvije dvije različite presude o istom slučaju. "Ista sutkinja, u istom predmetu, pod istim brojem donijela je dvije oprečne presude i obje su na snazi. Prva presuda kaže da nema ovrhe nad Zabom, a druga kaže - odgodite ovrhu nad Zabom. Naravno, pogodovalo se toj banci”, rekao je.

Odbor poslao upit DORH-u

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora uputio je Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske dodatni upit vezan za odgovor Državnog odvjetništva Republike Hrvatske povodom ranijeg traženja navedenog Odbora.

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!