Novosti / Hrvatska

NAKON ŠTRAJKA U PROSVJETI

Sad je i sindikatima jasno: 'Nijedna vlast neće takve radikalne zahvate raditi par mjeseci pred izbore'

Odustajanje nije iznenadilo ni oporbu

Bio je to najdulji štrajk u prosvjeti. Vlada je obećavala uvesti reda zakonom o plaćama državnih i javnih službenika.

VEZANE VIJESTI

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, kada je dogovor pao, djeca se vratila u škole, od Zakona više nema ništa, potvrdio je to dan ranije za RTL ministar financija Zdravko Marić: ''On sigurno neće kao takav biti ispunjena mjera u ovogodišnjem, iz 2019. Nacionalnom programu reformi, ali objektivne okolnosti s kojima smo upoznati''.

Iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, kažu, u postupku su odabira konzultanta za analizu složenosti koeficijenata, a resorni ministar Josip Aladrović kaže: ''Očekujemo krajem veljače, ožujka da bismo mogli imati bistriju sliku. Napravit ćemo snimku i analizu, takva izmjena bi mogla dočekati sljedeću Vladu''.

Za sindikate logično, o Zakonu se priča već 10 godina, a nerealno ga je očekivati u izbornoj godini, kaže Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod: ''Nijedna vlast neće takve radikalne zahvate raditi par mjeseci pred izbore jer bi time ugrozili svoje izglede. Najava je isprovocirana štrajkom i to je trebalo umiriti nas koji smo u štrajku''.

Odustajanje nije iznenadilo ni oporbu pa tako predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk kaže: ''To je nešto što nijedna Vlada nije napravila, iako Vlada ima sve instrumente da podesi sustav plaća kako ona želi. Ne vidim što bi novi Zakon donio a što Vlada već sada ima ovlasti napraviti''. 

''Znalo se kod štrajka da se Marić i HDZ služe trikovima i prijevarama da od toga neće biti ništa'', dodaje saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Zakon tako ostaje za drugu Vladu, a za je Sinčića je upitno hoće li biti i tada.

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!