Ostani doma
Novosti / Hrvatska

POTPUNO ISKREN

Milanovićev prijatelj: 'Odlučio se za dobar tip inauguracije, ne mogu zamisliti da mu se ljudi klanjaju'

Direkt otkriva i tko će biti Milanovićev savjetnik za ekonomiju

Naveliko se slaže tim Zorana Milanovića na Pantovčaku. Iako su sve informacije i dalje neslužbene, RTL Direkt doznaje, u Milanovićev savjetnički tim trebao bi ući i doktor znanosti Velibor Mačkić s Katedre ekonomske teorije s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Osim njega, kao savjetnici se, a kako se već prije moglo čuti, spominju Julije Domac, čelnik regionalne energetske agencije, kao savjetnik za klimu i energetiku. Jadranka Žarković Pečenković, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, razmatra se za savjetnicu za obrazovanje.

Umirovljeni general Marijan Mareković trebao bi postati savjetnik za branitelje, a nekadašnji ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić trebao bi postati savjetnik za nacionalnu sigurnost i obranu. Još se traže imena za vanjsku politiku i kulturu.

Ali, prije tih detalja, treba proći inauguracija koju će uživo pratiti bivši ministar u Vladi Zorana Milanovića - Ante Kotromanović. Kao gost Direkta otkrio je hoće li biti jedan od savjetnika novog predsjednika i počinje li nova politička era.

"Kako stvari stoje danas, baš i ne, ali ako misli da mu trebam pomoći, tu sam. Što se tiče nove političke ere, nadam se da će se nešto promijeniti. On je drukčiji tip od predsjednice i nadam se da će uozbiljiti priču, da će imati stav o ozbiljnim stvarima. Da će biti čvrst kad treba, biti ponizan kad treba. Mislim da treba biti čvrst prema velikosrpskoj i velikomađarskoj politici, ali i prema politici velike Italije. Vjerujem da će zastupati nacionalne interese jer ima potrebno iskustvo. Vjerujem  i da će razviti gospodarstvo. Također, jedno od pitanja bit će odnos sa Slovenijom i mislim da će relaksirati odnose, sredit će se u odnosu na ovo sad", kazao je Kotromanović pa se nadovezao treba li Hrvatska vojska biti u Afganistanu:

"Sjest ćemo i razmotriti potrebe, ali vjerem da će se brojka smanjiti."

Komentirao je Kotromanović što misli o inauguraciji i je li ona u skladu s Milanovićevim karakterom, ali i što će biti "normalno".

"Ne mogu ga zamisliti da hoda uz fanfare i da mu se klanjaju ljudi. Mislim da je dobro što se odlučio za ovakav tip inauguracije. Teško mi je predvidjeti što će to biti "normalno", ali mogu reći da će kohabitacija s Plenkovićem biti dobra. No, prije svega, obojica moraju gledati interese Republike Hrvatske, to je primarno obojici. Oko toga se moraju svađati. Bit će to nježna kohabitacija."

"Vratit će se laste s tisuću momaka", napisao je Kotromanović na društvenim mrežama, uz fotografiju sa Zoranom Milanovićem, prije nego što je on postao predsjednik. Kao da je već tada znao što će biti...

"Laste će se vratiti, na jedan način. Vodio sam ga na Dinaru kako bi vidio položaj vojske tijekom rata. Nije ni znao da sam stavio taj post na društvene mreže. A stavio sam ga jer sam bio rezigniran zbog sukoba u SDP-u. Ovo je prilika za stranku, ako iskoristi optimizam koji vlada, može napraviti dobar posao na lokalnoj razini. Mogu pobijediti, samo moraju dobro artikulirati politiku, a ne se baviti temama iz prošlosti", zaključio je Kotromanović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!