Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VIDEO/FOTO

Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika Republike Hrvatske: 'Tako mi Bog pomogao!'

Na Pantovčaku je održana inauguracija novoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića

Točno u podne na Pantovčaku je održana inauguracija novoga hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je na toj funkciji naslijedio Kolindu Grabar-Kitarović.

 

Tijek inauguracije pratite u nastavku:

13.30 - Oko sat vremena trajao je sastanak Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović nakon inauguracijske svečanosti u Uredu predsjednika. 

12.20 - Izvedbom pjesme Vice Vukova "Tvoja zemlja" završena je svečanost prisege novog predsjednika Zorana Milanovića. 

12.19 - Zoran Milanović u inauguracijskom govoru kazao je da izbori nisu metoda za pronalaženje apsolutne istine. "Čini mi se da postoji samo jedan pravi put - puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji. Tiraniji svake vrste", poručio je Milanović. Više pročitajte OVDJE

12.10 - Milanović je pred predsjednikom Ustavnoga suda Miroslavom Šeparovićem svečano prisegnuo za petog predsjednika Republike Hrvatske, obvezavši se na vjernost Ustavu.

"Prisežem svojom čašću da ću dužnost predsjednika Republike Hrvatske obavljati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana. Kao hrvatski državni poglavar držat ću se Ustava i zakona, brinuti se za poštovanje ustavnopravnog poretka Republike Hrvatske, bdjeti nad urednim i pravednim djelovanjem svih tijela državne vlasti, čuvati nezavisnost, opstojnost i jedinstvenost Republike Hrvatske. Tako mi Bog pomogao", prisegnuo je Milanović na svečanosti u predsjedničkom Uredu na Pantovčaku, držeći ruku na Ustavu. Potom je prisegu i potpisao.

12.09 - Minutom šutnje odana je počast svima koji su dali život za Republiku Hrvatsku. 

Zoran i Sanja Milanović dostojanstveni: Prva dama blista u ružičastoj kombinaciji

12.04 - Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" izvela je Josipa Lisac

12.03 - Potom su u dvoranu pozvani suci Ustavnog suda i izabrani predsjednik Zoran Milanović sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

12.00 - Točno u podne stigla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sa suprugom Jakovom.

11.55 - U prvom redu jedan do drugog sjede premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i dva bivša predsjednika Stjepan Mesić i Ivo Josipović.

Svečana inauguracija novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u Predsjedničkim dvorima.

11.51 - Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je na Pantovčaku za RTL rekao je da su velike inauguracije, kakvu je imao Franjo Tuđman, sada nepotrebne. "Sada je nepotrebno. To je sada jedna uhodana procesura i mislim da je predsjednik Milanović to dobro smislio", kazao je Mesić. Više pročitajte OVDJE

11.49 - U Ured predsjednika na Pantovčak stigao je i premijer Andrej Plenković.

11.47 - Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić pri dolasku na Pantovčak rekao je za RTL da je Milanović suprotni spol od njega po političkim stavovima. "Poštujem pobjednika. On je pobijedio i treba mu čestitati. Očekujem da će sve svoje kompetencije i znanja staviti u funkciju državu funkcije naroda", rekao je Brkić za RTL. Više pročitajte OVDJE

11.45 - Po dolasku na Pantovčak bivši predsjednik Ivo Josipović kazao je za RTL da misli da se inauguracija mogla organizirati i na Markovom trgu. Više pročitajte OVDJE

Crni automobil napustio garažu novoizabranog predsjednika

11.30 - Na Pantovčak su već počeli dolaziti uzvanici, a obitelj Milanović krenula je prema Uredu predsjednika. Na Pantovčaku su već stigli bivši predsjednici Ivo Josipović i Stjepan Mesić. 

VEZANI ČLANCI

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Reci što misliš!