Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Gosti RTL Direkta

Macan i Skoko secirali inauguraciju: 'Kad tražite Josipu, dobijete Josipu. Njezin dolazak je poruka'

Imeđu redaka govora mogu se iščitati i neki potezi i politike novog hrvatskog predsjednika

Tijek svečane ceremonije inauguracije novog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića u RTL Direktu komentirali su politički analitičari i stručnjaci za odnose s javnošću Božo Skoko i Krešimir Macan.

Milanović je u svom govoru, između ostalog, citirao i kultni jugoslavenski bend Ekatarinu Veliku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Stihovi su uvijek najbolji citati jer to je ono što je ostalo, to je ono što je narod razumio", rekao je Macan, a Skoko dodao: "Ljudi više slušaju, nego čitaju".

Govor petog hrvatskog predsjednika Skoko smatra dobrim.

"Bio je korektan, optimističan, pun nade, inkluzivan i jedan od boljih govora koje smo čuli od Zorana Milanovića. No to nije iznenađenje, čuli smo dva dobra govora za vrijeme kampanje. U tih osam minuta govora ugurao je puno elemenata. Zatražio je razumijevanje za pogreške, što je mudro. Ono što mi se jako sviđa je da se založio za iskreni patriotizam, koji je daleko od nacionalizma. Pozvao se i na hrvatske branitelje i na anitašističke borce, ali je isto tak orekao da je rat gotov i govorio je o budućnosti. VIše puta je spomenuo važnost obrazovanja, solidarnosti u društvu i naglasio da ovo mora biti 'Hrvatska za sve'. To je bio jedan državnički govor, nije sad bio toliko spektakularan koliko neki pričaju, ali je bio jedan od boljih", kazao je Skoko.

Zaokret u vanjskoj politici - s Tri mora na "Alpe Adria"

Imeđu redaka govora mogu se iščitati i neki potezi i politike novog hrvatskog predsjednika.

"Stavio je naglasak na kulturu i obrazovanje, prvi je spomenuo klimatske. Mislim da je njegova poruka jasna. Rekao je da će se posvetiti problemima sa susjedima s kojima imamo otvorena pitanja tako da bi prva na redu mogla biti Slovenija", rekao je Macan.

VEZANE VIJESTI

Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović

"I u pretkampanji je rekao da će se posvetiti zatvaranju otvorenih pitanja sa susjedima. Josipović je težio nekoj stabilnosti u regiji, Kolinda Grabar-Kitarović je stavila fokus na Inicijativu tri mora, a Milanović će voditi politiku više okrenutu zapadu. Mogli bismo to nazvati 'Alpe Adria': Slovenija, Austrija i Italija", rekao je Skoko, dodavši da je po tome puno bliži premijeru Andreju Plenkoviću od svoje prethodnice: "Puno je bliži u vanjskopolitičkoj agendi premijeru nego što je to Plenkoviću bila Kolinda Grabar-Kitarović".

Inauguracija će ostati upamćena i po malom broju gostiju pa tako nije bio nitko od lidera političkih stranaka. Bili su samo oni koji to moraju po funkciji.

"Milanović se odlučio na clean start. To je bila praktična inauguracija koja neće ostaviti repove, neće se pričati o tome tko je bio", rekao je Macan.

"Svakako je bila drukčija, ne bih nužno rekao skromnija, ali htio je poslati poruku da su mu prioriteti drugačiji. Ovo je bila polu radna polu svečana primopredaja dužnosti. On je uspio poslati tu poruku. Vidjelo se da je za njega to isto bila trema", kazao je Skoko.

A poslije inauguracije svi su pričali o Josipi Lisac i njenoj interpretaciji himne.

"Ako tražite Josipu, dobijete Josipu", jasan je Macn.

"Sam njezin dolazak je poruka. Ona je hrvatska diva i znalo se da će to biti nešto moderno. Ovo je bilo drugačije i dobro", zaključio je Skoko.

Je li vam se svidjela 'Lijepa naša' u izvedbi Josipe Lisac?

Rezultati
Da: 3729 odgovora
Ne: 5042 odgovora
  • Da:

    43% (3729)

  • Ne:

    57% (5042)

Vrati se na glasanje

 

Preporučeno za tebe

Preporučeno za tebe

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!