Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DOŠLO JE I DO TOGA?

Podnio kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac zbog himne: 'Izvodila ju je na izrugljiv način...'

'Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete', objašnjava u kaznenoj prijavi Boris Županović

Pjevanje hrvatske himne Josipe Lisac na inauguraciji Zorana Milanovića izazvalo je mnogobrojne reakcije u javnosti, no vjerojatno nitko nije očekivao da će zbog umjetničke interpretacije netko podnijeti i kaznenu prijavu protiv poznate pjevačice. 

A upravo je to napravio Boris Županović iz Opatije koji je Josipu Lisac Kaznenom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu prijavio zbog počinjenja kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zavoda u kojem stoji da će se kaznom zatvora do jedne godine kazniti onog "tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu". 

"Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete"

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Županović u prijavi piše da je Josipa Lisac himnu izvodila "na izrugljiv i omalovažavajući način". U obrazloženju kaznene prijave detaljnije opisuje što je po njemu, problematično: "Koristila je izrugljive artikulacije i tonalitete koje unatoč njenom osebujnom glazbenom opusu i izričaju nisu društveno prihvatljive te je kao osoba kojoj je hrvatski jezik materinji morala znati da se takav oblik intoniranja u hrvatskom jeziku i kulturi uvijek koristi kroz oblike javnog izrugivanja ili omalovažavajućeg intoniranja nečije izjave, recitata ili glazbenog, odnosno skladateljskog izričaja". 

VEZANI ČLANCI

"Držim da je bilo koje umjetničko penetriranje u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu Himne, nedopušteno", piše u prijavi Županović. 

"Sramio sam se što sam Hrvat"

Za Dalmatinski portal diplomirani pravnik Županović objasnio je da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjivao izvedbu Josipe Lisac. "To je moj osobni stav. Izvedba je bila degutantna. Čisto omalovažavanje. Naša himna posebno je lijepa i domoljubna i šalje lijepu i jasnu poruku. Nitko ne smije manipulirati himnom", kaže Županović te dodaje kako nema ništa protiv Zorana Milanovića i Josipe Lisac. 

"Smatram da himnu moje države nitko ne može tako intonirati i izvoditi. Pogotovo što se ovo dogodilo na inauguraciji predsjednika Republike, dakle, javnom događaju koji je bio iznimno medijski popraćen. Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto! To je bilo ismijavanje na najgori mogući način. Ja sam se jučer sramio što sam Hrvat", zaključuje Županović. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!