Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PRILIKA ZA GRAĐANE

Država 'briše mrlje' zbog afera s POS-ovim stanovima: Kreće nova runda, znate li kako do poticaja?

Nova runda kredita kreće 30. ožujka. Pravila su kao i prošle jeseni. Još 2017. predani su prvi zahtjevi - njih 2399

Ove godine ne samo u rujnu, nego i u ožujku građani mogu podnijeti zahtjeve za subvencionirane stambene kredite. Do sad ih je odobreno 9410. Ali je i bačena mrlja na te iste kredite zbog njihove zloporabe. Što je pokazala interna kontrola i kako do novih poticaja, donosi RTL Danas.

Romana Dugandžija je među prvima dobila subvencionirani kredit i kupila stan. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nije bilo jednostavno s obzirom na to da je to bila prva sezona i prva dodjela poticaja na taj način. U konačnici, Ministarstvo je u zadnji tren objavilo natječaj. Imali smo dosta malo vremena za - ne znam je li danas jedan od uvjeta - a to je uporabna dozvola za zgradu iz '74. Pa to ni danas nije lako pronaći", govori Romana.

Nova runda kredita kreće 30. ožujka. Pravila su kao i prošle jeseni. Još 2017. predani su prvi zahtjevi - njih 2399. Prošle godine broj je porastao za čak 78 posto, bilo ih je 4260. Ovaj put zbog afera 'Žunić' i 'Nosić' sve je pod povećalom. Dok inspekcija Ministarstva češlja, neki se i sami javljaju.

"Imam i dva primjera gdje su vlasnici stanova zatražili da vrate kredit i da plate onu razliku između tržišne cijene i cijene po kojoj su oni kupili stan", ističe ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Podsjećamo, Krešimir Žunić bio je v.d. direktora APN-a kad je od tog istog APN-a sa sinom kupio stan u Zadru. U APN-u je i dalje zaposlen.

Anita Nosić je kao načelnica Lovreća promijenila prebivalište kako bi kupila APN-ov stan u Zagrebu. Ako se afere ostave po strani, do sad je ovom mjerom više od 9400 obitelji osiguralo dom. U baš tim domovima rođeno je 1100 djece, što znači još dvije godine subvencije po djetetu.

Neki od stanova će uskoro na tržište i vlasnici su baš po tome tempirali završetak radova.

"Učinilo smo tako da budu apsolutno spremni za kupce. Podobni su za APN, zato što imaju dvije najvažnije stvari - čist ZK izvadak i uporabnu dozvolu", kazao je stručnjak za nekretnine Boro Vujović.

Četrdesetak kvadrata, 90.000 eura, Trešnjevka. Svi su svjedoci - cijena četvornog metra u samo nekoliko godina je skočila.

"Još se ne zna točno o kojem se iznosu radi, ali to jednostavno na tržištu u kratkom vremenu stvara veliku potražnju, ograničena je ponuda i automatski dolazi do rasta cijena", objašnjava Vujović.

Predstavljena su i dva nova programa; POS plus i stanovi za deficitarna zanimanja u javnim službama. Tko ne stigne u ožujku, a želi stan i da mu dio plaća država - novu priliku ima u rujnu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!