Ostani doma
Novosti / Hrvatska

VELIKE RIJEČI

Predrag Štromar obećao za RTL: 'Garantiram da će svi kojima je stan potreban, dobiti kredite'

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja svjestan je problema i želi ih riješiti već ove godine

Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar obećao je da neće biti zloupotreba POS-ovih stanova, te garantira pravednog nove runde dijeljenja poticaja.

Ipak, može li uistinu jamčiti da će stanove uistinu dobiti oni kojima je on potreban, tko nema drugog način za doći do nekretnine?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Garantiram. U zadnjih mjesec dana ima jedna ljaga na POS i subvencije, ali moramo to riješiti i drago mi je da se na kraju otkrilo da ima problema, kako bi ih mogli rješavati. Sad je upravni nadzor u APN-u, kao i USKOK. Radimo na utvrđivanju kako se uopće dogodilo da stanove dobiju oni kojima stanovi nisu potrebni. Kad to utvrdimo, potrudit ćemo se pomoći onima kojima uistinu trebaju ti stanovi, a to su najčešće mladi ljudi, koji teško mogu riješiti stambeno pitanje", kazao je Štromar i otkrio koliko zahtjeva očekuje u ožujku te koliko je novca na raspolaganju:

"Imamo dovoljno novca, svi koji se prijave i tko ima potrebnu dokumentaciju, dobit će kredit. Tako je bilo prije, tako će biti i sad. Natječaj će biti otvoren osam radnih dana, bit će dovoljno vremena. Tko neće uspjeti, ima redovan natječaj u rujnu. Kako bismo izbjegli velike navale, pokrenuli smo dva natječaja u godini."

Otkrio je Štromar i osjeća li odgovornost zbog činjenice da su APN-ove mjere zaslužne za poveći rast cijena nekretnina na tržištu.

"Mi radimo analize tržišta nekretnina, napravio nam ih je Ekonomski institut za razdoblje od 2012. do 2017., a sad smo i napravili za 2018. Gdje je rast broja noćenja, tamo je i rast cijena nekretnina. Zato smo dali veće subvencije, od 51 posto, u općinama i gradovima gdje je indeks razvijenosti manji, a samo 30 posto gdje je veći. Puno više kredita bilo je prošle godine u manje razvijenim područjima", zaključio je ministar.

Preporučujemo ti još sadržaja

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

Reci što misliš!